Groep D: Anderlecht elimineert Sneijder, Arsenal is door

Arsenal verzekerde zich door middel van een zege op Borussia Dortmund van een plek in de achtste finale van de Champions League. Anderlecht stelde overwintering in de Europa League veilig door winst op het Galatasaray van Wesley Sneijder, dat daardoor Europees uitgeschakeld is.

Arsenal - Borussia Dortmund 2-0
Door een blessure bij Danny Welbeck en het vergeten in te schrijven van Olivier Giroud trad Arsenal tegen Dortmund aan met de onervaren en weinig populaire Yaya Sanogo in de spits. Het leidde tot sombere vooruitblikken en zelfs enige spot van Arsenal-supporters, maar de jonge Fransman logenstrafte zijn critici razendsnel. Hij opende de score al in de tweede minuut (foto boven) na een combinatie met Santi Cazorla, ondanks verdenkingen van buitenspel.

Bij een overwinning of gelijkspel zou Arsenal zich verzekeren van overwintering in de Champions League, terwijl het al geplaatste Dortmund nog een punt nodig had om de koppositie veilig te stellen. De Duitsers legden in Noord-Londen een matige eerste helft op de mat. Henrikh Mhkitaryan kreeg de enige mogelijkheid, maar zijn schot werd gekeerd door doelman Damian Martínez (foto onder), die onder de lat stond vanwege de blessures van Wojciech Szczesny en David Ospina.

Vier minuten na rust maakte Alex Oxlade-Chamberlain bijna 2-0, maar zijn geweldige schot spatte uiteen op de lat. De tweede Engelse goal kwam er in de 57ste minuut alsnog. Alexis Sánchez verschalkte Roman Weidenfeller met een geplaatste trap in de verre hoek. Met die goal besliste hij de wedstrijd.

Arsenal (tien punten) is door de zege net als Dortmund (twaalf) geplaatst voor de laatste zestien. Op de laatste speeldag, als Arsenal op bezoek gaat bij Galatasaray en Dortmund Anderlecht ontvangt, wordt de strijd om de koppositie beslist. Smet op de Londense victorie was het geblesseerd uitvallen van zowel Mikel Arteta als Sanogo, waardoor de ziekenboeg van Arsenal overvol blijft.

Anderlecht - Galatasaray 2-0
Galatasaray moest op zijn minst een punt behalen in Brussel om zicht te houden op Europese overwintering. De ploeg van Wesley Sneijder, die in de basis stond, begon echter bijzonder matig aan de wedstrijd. Een vrije trap van Sneijder vanaf twintig meter, die net naast ging, was voor rust het enige wapenfeit van de Turken.

Direct na de poging van Sneijder was Anderlecht ontzettend dicht bij de openingstreffer. Het schot van Steven Defour stuitte namelijk via beide palen terug het veld in. Tien minuten later kwam Anderlecht alsnog verdiend op voorsprong. Een voorzet van Ibrahima Conté werd verlengd door Dennis Praet, waarna Chancel Mbemba van dichtbij raakkopte (foto onder).

In de wetenschap dat een nederlaag noodlottig zou zijn joeg Galatasaray na rust met man en macht op de gelijkmaker. Een kwartier voor het einde kwam Burak Yilmaz dicht bij een goal, maar de spits van Cim Bom Bom schoot op de lat.

Zeven minuten later gooide Selçuk Inan de glazen van de bezoekers, onder wie Sneijder (foto onder) definitief in, want hij kreeg zijn tweede gele kaart voor protesteren. Anderlecht sloeg direct daarna voor de tweede keer toe. Net als voor rust was Mbemba trefzeker voor de Belgen, waar Bram Nuytinck vanwege een blessure ontbrak.