Groep C: Voortvarende start Paris Saint-Germain en Benfica

Paris Saint-Germain keerde in de eerste speelronde van de Champions League ondanks een moeilijk begin met een overtuigende overwinning terug uit het Griekse Piraeus, terwijl Benfica in eigen huis weinig moeite kende met het Anderlecht van trainer John van den Brom.

Olympiakos Piraeus – Paris Saint-Germain 1-4
Paris Saint-Germain had aanvankelijk de grootste moeite om het eerste Champions League-optreden van het nieuwe seizoen tot een goed einde te brengen. Met name Vladimir Weiss van Olympiakos Piraeus was een plaag voor de Parijse defensie, waar ook de in de basis gestarte Gregory van der Wiel lid van was.

De Slowaakse vleugelspits raakte in de openingsfase al de bovenkant van de lat, maar schoot in de 25ste minuut alsnog raak (1-1). In zijn eentje gaf hij de voltallige PSG-verdediging het nakijken, inclusief sluitpost Salvatore Sirigu.

Gregory van der Wiel kan niet voorkomen dat Vladimir Weiss na een schitterende solo voor 1-1 zorgt.

Zes minuten daarvoor had PSG echter al het eerste gaatje in de Griekse afweer gevonden. Edinson Cavani hoefde de bal in zijn Champions League-debuut voor de Franse kampioen alleen nog in een leeg doel te schuiven, nadat de ex-Ajacieden Zlatan Ibrahimovic en Maxwell al het voorwerk hadden gedaan.

Na rust kwam het gebrek aan organisatie bij dode spelmomenten Olympiakos duur te staan. Thiago Motta kopte in een tijdsbestek van vijf minuten op identieke wijze twee keer raak uit corners van Ezequiel Lavezzi. Vier minuten voor tijd was de Braziliaanse middenvelder met een hoekschop ook nog aangever bij een treffer van Marquinhos.

De score had zelfs nog hoger uit kunnen vallen, ware het niet dat Ibrahimovic in de 82ste minuut een zelf versierde penalty niet achter Olympiakos-doelman Roberto kreeg. Omdat de Spaanse keeper Zlatan ook in tweede instantie van scoren afhield, bleef het bij 1-4 voor PSG. Die zege was wel voldoende om meteen aan kop te gaan in Groep C.

Benfica – Anderlecht 2-0
Trainer John van den Brom en Anderlecht reisden met goede moed af naar Lissabon voor de uitwedstrijd tegen Benfica, maar zagen al gauw in dat de hoop op een goed resultaat in Portugal niet gerechtvaardigd was.

Want feitelijk gezien was het duel in Estádio da Luz al na de vierde minuut beslist. De deze zomer van SC Heerenveen overgekomen Filip Djuricic zette Benfica tijdens zijn Champions League-debuut op voorsprong na een flater van Anderlecht-doelman Silvio Proto.

Champions League-debutant Filip Djuricic (links) staat op het punt een fout van Silvio Proto af te straffen.

Met Demy de Zeeuw als basisspeler en Bram Nuytinck op de bank kon Anderlecht geen gelijkmaker forceren. Daartegenover stond dat Benfica na een half uur de marge verdubbelde, toen de bij een hoekschop mee naar voren gekomen Luisão met een volley uit de draai knap scoorde.

Ola John mocht twintig minuten voor tijd nog meedoen als vervanger van Enzo Pérez, maar kon Anderlecht niet nog meer pijn doen. Benfica verwierf desondanks een goede uitgangspositie door net als PSG te starten met een zege. Anderlecht zal bij zichzelf te rade moeten gaan over een goed vervolg.