Groep C: Noord-Ierland in spoor superieur Duitsland

Duitsland is op bezoek bij Azerbeidzjan foutloos gebleven in de jacht op een WK-ticket. Noord-Ierland bleef in het spoor met een zege op Noorwegen.

Azerbeidzjan – Duitsland 1-4
Duitsland heeft ten koste van het verrassend sterk presterende Azerbeidzjan de maximale score in deze WK-kwalificatiecyclus behouden. Na vijf duels staat de teller op vijftien punten en lijkt de reis naar Rusland in 2018 op de helft van de kwalificatiereeks al geboekt te kunnen worden.

André Schürrle was de gevierde man in Baku. De aanvaller van Borussia Dortmund bewees bij zijn eerste basisplaats sinds oktober 2015 zijn waarde voor de Duitsers. In de negentiende minuut opende hij de score door van dichtbij een voorzet van Jonas Hector tot goal te promoveren.

In de 36ste minuut stond Schürrle aan de basis van de tweede Duitse treffer. Hij veroverde de bal op Afran Ismailov en zette met een fraaie steekpass Thomas Müller aan het werk. Die rondde het karwei knap af.

Daarmee was ook de onverwachte opleving van Azerbeidzjan beantwoord. Want de ploeg van bondscoach Robert Prosinecki had na een half uur de gelijkmaker bejubelend. Nota bene Dimitrij Nazarov, de in Duitsland geboren spits van de Tweede Bundesliga-club Erzgebirge Aue, had voor de 1-1 getekend. Daarmee incasseerde Duitsland na 678 minuten weer een treffer.

Voor Azerbeidzjan bleef het beperkt tot het beëindigen van die reeks. Op slag van rust maakte Mario Gómez met een kopbal na een fraaie voorzet van Joshua Kimmich een einde aan de illusies van de thuisploeg, die in de tweede helft niet konden voorkomen dat Duitsland de superioriteit in Groep C onderstreepte met een goal van Schürrle.

Noord-Ierland - Noorwegen 2-0
Noorwegen kan een WK-ticket uit het hoofd zetten. De formatie van bondscoach Lars Lagerbäck leed de vierde nederlaag in de kwalificatiereeks. Alleen het nietige San Marino bleef niet overeind tegen de Noren. Voor Noord-Ierland daarentegen ziet het er na zondag stukken beter uit. Dankzij het succes in Belfast is de tweede plaats heroverd op Tsjechië.

De wedstrijd begon al goed voor Noord-Ierland, dat al na anderhalve minuut dankzij een fraaie treffer van Jamie Ward op voorsprong kwam. Conor Washington verdubbelde de marge na ruim een half uur. Het bleek zowel het laatste wapenfeit als de genadeklap voor Noorwegen.

San Marino - Tsjechië 0-6
Na de slechte start van de WK-kwalificatiereeks – met twee punten uit de eerste drie duels – heeft Tsjechië de ingeslagen weg naar een WK-ticket een vervolg gegeven. De ploeg van bondscoach Karel Jarolim boekte ten koste van San Marino de tweede zege op rij. In Serravalle hadden Antonin Barak (2x), Vladimir Darida, Theodor Gebre Selassie en Michal Krmencik voor rust het overwicht in doelpunten omgezet. In de tweede helft liepen de Tsjechen via een benutte strafschop van Darida verder weg naar een 0-6 zege.

Door het verwachte succes is Tsjechië geklommen naar de derde plaats achter Duitsland en Noord-Ierland.

San Marino 5-0 (1-23)

De nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De best acht nummers twee spelen play-offs.