Groep C: Messi geselt Guardiola ook bij tweede terugkeer

Reacties

Dankzij een ouderwetse galavoorstelling van Lionel Messi heeft Barcelona woensdag de 'Guardiola-derby' van Manchester City gewonnen. Barcelona leidt daardoor comfortabel de dans in Groep C van de Champions League. Celtic incasseerde een dure thuisnederlaag tegen Borussia Mönchengladbach.

Groep C: Messi geselt Guardiola ook bij tweede terugkeer

Barcelona - Manchester City 4-0
Onder Guardiola's voorganger Manuel Pellegrini verloor Manchester City al zijn vier ontmoetingen met Barcelona. De defensie van de Engelse topclub had telkens geen antwoord op Messi, zoals Guardiola in het seizoen 2014/15 bij zijn eerste terugkeer in Camp Nou, in dienst van Bayern München, eveneens werd geveld door de uitblinkende Argentijn, die met twee goals een riant aandeel had in de 3-0 overwinning in de halve finale. Het slechte nieuws voor de Catalaanse oefenmeester was dan ook dat Messi terugkeerde in de basis nadat hij afgelopen weekeinde tegen Deportivo La Coruña nog slechts inviel na te zijn hersteld van een spierblessure. Bij City begon Kevin De Bruyne verrassend in de spits en moest Sergio Agüero met een late invalbeurt genoegen nemen.

Na een openingsfase waarin Manchester City aardig op de been bleef en zelfs druk uitoefende, was het Messi die bij de eerste de beste mogelijkheid voor Barcelona toesloeg. De bezoekers leken een door de meervoudig Gouden Bal-winnaar zelf opgezette aanval onschadelijk te maken, maar doordat Fernandinho uitgleed, kwam Messi opeens oog in oog met Claudio Bravo te staan. De Chileense keeper had geen antwoord op het schot van zijn ex-ploeggenoot, die hem omspeelde.

De ploeg van Guardiola was even de kluts kwijt - Luis Suárez schoot vlak na de 1-0 net naast - maar rechtte al snel de rug. Met David Silva als verdeelstation reeg City de kansen aaneen. Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen stond echter zijn mannetje en keerde inzetten van Nolito en Ilkay Gündogan, waarna John Stones naast kopte. City sneed enkele keren als een mes door de boter van de Barcelona-defensie, waar Lucas Digne en Jérémy Mathieu in de eerste helft hun opwachting maakten om de geblesseerde Jordi Alba en Gerard Piqué te vervangen.

Over een kleine twee weken staan Barcelona en Manchester City opnieuw tegenover elkaar, maar dan in het Etihad Stadium.
Over een kleine twee weken staan Barcelona en Manchester City opnieuw tegenover elkaar, maar dan in het Etihad Stadium.

Na de hervatting probeerde City voort te borduren op de sterke fase voor rust, maar de toch al zware opgave werd bijna een mission impossible door een rode kaart van Bravo. Terwijl hij zich ver voor zijn doel bevond, schoof de Chileen de bal zomaar in de voeten van Suárez. Bravo keerde het daaropvolgende schot als een volleyballer met zijn hand, maar stond nog steeds buiten zijn strafschopgebied. Een rode kaart was het logische gevolg.

Vlak daarna incasseerde City opnieuw een domper. Messi rondde op karakteristieke wijze af na balverlies van de bezoekers. In de 69ste minuut completeerde de 29-jarige Argentijn zijn hattrick door eenvoudig binnen te schuiven op aangeven van Suárez. Het betekende zijn vijftigste Champions League-goal in Camp Nou. Voor Guardiola's elftal brak daarmee een periode van schadebeperking aan, een uitdaging die iets eenvoudiger leek te worden nadat ook Barcelona met tien man verder moest. Mathieu moest met twee gele kaarten inrukken. In de slotfase eiste Neymar een hoofdrol op. Eerst zag de Braziliaan een strafschop worden gekeerd door Willy Caballero (de vervanger van Bravo), waarna de aanvaller even later alsnog zijn gram haalde, op aangeven van Messi.

Met de zege stort Barcelona een fundament voor een plek in de knock-outfase. City behoudt de tweede plaats, al nadert Borussia Mönchengladbach tot op één punt.

Celtic - Borussia Mönchengladbach 0-2
Celtic incasseerde in de eerste twee pouleduels liefst tien goals, een negatief Champions League-record. Met dat gegeven in het achterhoofd begon de Schotse kampioen enigszins behoudend aan de confrontatie. Omdat Borussia Mönchengladbach geen behoefte voelde om het spel te maken, bleven riante mogelijkheden uit in de eerste helft. Celtic, dat moeite had om de bal lang in de ploeg te houden, mocht Craig Gordon dankbaar zijn dat het met een 0-0 stand ging rusten. De routinier, die de voorkeur kreeg boven Dorus de Vries, keerde onder meer een inzet van Ibrahima Traoré.

Gladbach drukte in de tweede helft het krachtsverschil uit in doelpunten. In de 57ste minuut strafte Lars Stindl matig verdedigen van Kolo Touré af. De routinier dacht de bal rustig uit te laten lopen, maar rekende niet op een sliding van André Hahn. Laatstgenoemde bediende Stindl, die Gordon klopte. Het was Hahn zelf die in de 77ste minuut de eindstand bepaalde.

Stand Groep C
Barcelona 3-9 (+12)
Manchester City 3-4 (0)
Borussia Mönchengladbach 3-3 (-3)
Celtic 3-1 (-9)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.