Groep B: Real voorkomt afgang, Basel verslaat Liverpool

Real Madrid boekte een bijzonder benauwde overwinning bij het Ludogorets van invaller Virgil Misidjan: 1-2. Liverpool ging in het Champions League-toernooi met 1-0 ten onder op bezoek bij FC Basel.

Ludogorets - Real Madrid 1-2
'Cristiano Ronaldo en Gareth Bale weten niet eens wie wij zijn', sprak de Nederlandse Ludogorets-speler Virgil Misidjan enkele uren voor aanvang van het duel. Al na zes minuten in de wedstrijd volgde de kennismaking met de club uit Razgrad voor Real, want Marcelinho hielp de Bulgaren aan de leiding met een kopbal uit een corner.

Real wankelde en had wat hulp van de arbitrage nodig om overeind te komen. Craig Thomson wees namelijk in de 11de en 25ste minuut naar de stip, maar beide penalty's waren twijfelachtig. Doelman Vladislav Stoyanov had een antwoord op de eerste poging van Ronaldo, maar was kansloos op diens tweede strafschop en zo stond het na 25 minuten 1-1.

Hoewel Real daarna het initiatief in handen nam, was het spel van de Spanjaarden veel te slordig om de goed georganiseerde Bulgaren uit elkaar te spelen. Beide ploegen gingen daardoor met 1-1 rusten. Halverwege de tweede helft leek Ronaldo zijn tweede van de avond te scoren, maar zijn inzet werd met een uiterste inspanning van de lijn gehaald door Yordan Minev, die daarmee de bevlogenheid van de thuisclub illustreerde. Het surplus aan kwaliteit van Real werd de Bulgaren een kwartier voor het einde alsnog te veel, toen invaller Karim Benzema afrondde na voorgeven van Marcelo.

Door de zege zit Real na twee duels op rozen in Groep B, want het heeft zes punten. Ludogorets is puntloos en lijkt veroordeeld tot een marginale rol.

FC Basel - Liverpool 1-0
Engelse clubs hebben de afgelopen jaren bepaald geen prettige ervaring met FC Basel. Chelsea werd in de Champions League van vorig seizoen twee keer verslagen door de Zwitsers en tijdens het seizoen 2011/12 haalde Basel in het miljoenenbal vier punten tegen Manchester United.

Ook Liverpool had het heel moeilijk in Basel. De beste kans van de eerste helft was voor de thuisclub via Serey Dié (links op bovenstaande foto in duel met Mario Balotelli), die na een prachtige individuele actie op het lichaam van doelman Simon Mignolet schoot. Vlak na de pauze werd Mignolet alsnog verslagen. Basel-spits Marco Streller haalde van dichtbij de trekker over uit een corner: 1-0. Die goal vormde de beslissing.

Door de overwinning komt Basel net als Liverpool op drie punten. Beide ploegen lijken achter Real Madrid te gaan uitmaken wie er tweede en derde wordt in Groep B.