Groep B: punt Bulgarije met tien man, Italië zegeviert

Bulgarije was ondanks de remise tegen Denemarken de morele winnaar. Armenië heeft op eigen veld het hoofd moeten buigen voor Italië. Ook Tsjechië boekte in groep B een overwinning.

Bulgarije - Denemarken 1-1Denemarken keerde met een punt terug uit Bulgarije en dat voelde als een nederlaag. Want de ploeg van bondscoach Morten Olsen speelde meer dan een uur met een man meer. Ivan Bandalovski moest in de 26ste minuut een overtreding op Daniel Wass bekopen met een rode kaart.

Denemarken had minder dan een kwartier nodig om de numerieke meerderheid uit te buiten. Maar Bulgarije, dat in de zevende minuut op voorsprong was gekomen door Dimitar Rangelov, hield met een man minder de schade beperkt tot de gelijkmaker van Nicklas Bendtner.

Bij de Bulgaren speelde PSV-er Stanislav Manloev negentig minuten mee, Ajacied Christian Eriksen werd in de blessuretijd vervangen bij de Denen.

Armenië – Italië 1-3Italië voelde zich in de eerste helft tekort gedaan door scheidsrechter Marijo Strahonja. De Kroatische arbiter speelde een rol bij de Armeense gelijkmaker in de 28ste minuut. Tot woede van bondscoach Cesare Prandelli had Strahonja laten doorspelen ondanks de hoofdblessure die Christian Maggio opliep in de aanloop naar de 1-1 van Henrikh Mkhitaryan.

Voor Italië had het echter geen gevolgen voor het resultaat. De Squadra Azzurra was in Erevan de bovenliggende partij en dat vertaalde zich in de tweede helft in doelpunten van Daniele de Rossi (foto) en Pablo Osvaldo. Voor rust had Andrea Pirlo de score geopend vanaf de strafschopstip. Bij Armenië kwamen de oud-Ajacieden Aras Özbiliz en Edgar Manucharian in actie.

Tsjechië - Malta 3-1Tsjechië heeft zijn eerste overwinning geboekt in de kwalificatiereeks op weg naar het WK in Brazilië. Malta, dat de eerste twee duels verloor, maakte het de ploeg van bondscoach Michal Bilek in Plzen wel lastig. Roderick Briffa poetste de openingstreffer van Theodor Gebre Selassie weg. Maar op de 2-1 van Tomas Pekhart had Malta geen antwoord. Jan Rezek maakte in de 67ste minuut een einde aan het laatste restje Maltezer hoop, dat door eigen toedoen geen nieuw leven werd ingeblazen. Michael Mifsud liet in de laatste minuut een penalty onbenut.

Koploper Italië, dat dinsdag het duel met Denemarken wacht, heeft zeven punten verzameld in de eerste drie duels. Bulgarije volgt op twee punten, terwijl Tsjechië met een wedstrijd minder een achterstand van drie punten heeft. Armenië blijft op drie punten steken, een meer dan Denemarken. Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op WK-kwalificatie Europa. Foto: VI Images