Groep B: Ierland pareert aanval op eerste positie

Bondscoach Dick Advocaat heeft uitstekende zaken gedaan met Rusland. Zijn ploeg won op eigen veld met 3-1 van Armenië en deelt nu de koppositie met Slowakije en Ierland. De Ieren wonnen met 0-2 bij Macedonië.

Macedonië-Ierland 0-2Robbie Keane bezorgde Ierland met twee treffers de zege op Macedonië (2-0). De spits van Tottenham Hotspur, die het afgelopen half jaar op huurbasis uitkwam voor West Ham United, stelde daarmee de koppositie in Groep B veilig. Ierland deelt die plek met Rusland en Slowakije, maar heeft een beter doelsaldo.

Macedonië keek al vroeg tegen een achterstand aan. Al in de achtste minuut zette de dertigjarige vedette zijn land op voorsprong. Macedonië, dat de voorlaatste positie bezet, kon de achterstand niet meer rechtzetten. Sterker, in de 37ste minuut bepaalde Keane de stand op 2-0, wat ruim vijftig minuten later ook de eindstand was.

Rusland-Armenië 3-1Een overwinning voor Rusland leek lange tijd geen uitgemaakte zaak. Na een klein half uur spelen beleefde de thuisploeg een valse start, toen Marcos Pizzelli Armenië tegen de verhouding in op voorsprong zette. Een stunt hing echter niet in de lucht. Nog geen minuut later trok Roman Pavlyuchenko de stand alweer gelijk.

In de tweede helft ging het een kwartier lang gelijk op. Daarna rechtte de thuisploeg de rug en trok het onder aanvoering van Pavlyuchenko de winst naar zich toe. De aanvaller van Tottenham Hotspur was nog tweemaal trefzeker - waarvan één doelpunt uit een strafschop kwam - en bepaalde de eindstand op 3-1. In de slotfase zag Armenië nog een doelpunt van Henrikh Mkhitaryan voor buitenspel worden afgekeurd.

Rusland komt door de overwinning op een puntentotaal van dertien, net als koploper Ierland en Slowakije, die beide over een beter doelsaldo beschikken. Rusland oefent overigens dinsdag in Salzburg tegen Kameroen.

Slowakije-Andorra 1-0Andorra blijft zonder punten in Groep B, doordat het dwergstaatje van Slowakije verloor (1-0). Miroslav Karhan, die het enige doelpunt voor zijn rekening nam, groeide uit tot man van de wedstrijd. Foto: VI Images