Groep B: Fellaini en Dzeko maken indruk

België heeft met een overtuigende zege zijn aanspraak op een EK-ticket onderstreept. Wales loste Israël af als koploper in Groep B.

België – Cyprus 5-0
Marouane Fellaini heeft België op weg geholpen naar een eclatante overwinning op Cyprus, waardoor het perspectief op een EK-ticket verder verbeterd is. De middenvelder van Manchester United brak de ban in de 21ste minuut met een rake kopbal, terwijl hij na ruim een uur De Rode Duivels over het dode punt hielp met een schitterende knal van afstand. Hij tilde de score naar 3-0 nadat de Belgische ploeg stil was gevallen na de 2-0 van Christian Benteke.

De tweede treffer van Fellaini was ook het startpunt van een voor België mooi sluitstuk van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus. Eden Hazard voerde een minuut na de 3-0 de score verder op. Michy Batshuayi, die de toenadering van Congo afwees, luisterde zijn debuut op met een treffer. Zijn tweede balcontact leverde direct een doelpunt op.

Israël – Wales 0-3
Aaron Ramsey zette Wales kort voor rust op het goede spoor tegen Israël, dat de eerste drie EK-kwalificatieduels had gewonnen en daarmee als koploper aan de aftrap was gekomen. De middenvelder van Arsenal tekende met het hoofd voor de verdiende voorsprong op aangeven van Gareth Bale.

In de eerste helft incasseerde Israël meer tegenvallers. Enkele minuten voor de treffer van Ramsey moest Omer Damari geblesseerd afhaken. De spits, in de eerste drie EK-kwalificatiewedstrijden goed voor vijf treffers, verliet per brancard het veld.

Vroeg in de tweede helft vergrootte Bale de voorsprong van Wales. De aanvaller van Real Madrid bracht met een fraaie vrije trap de 0-2 op het scorebord in Haifa. Niet veel later was de hoop van Israël verdwenen, toen Eitan Tibi in een tijdsbestek van twee minuten twee gele kaarten incasseerde. Bale maakte op aangeven van Ramsey in de 77ste minuut aan alle onzekerheid een einde; 0-3.

Israël, waar Willem II-aanvaller Ben Sahar in de zeventigste minuut inviel, heeft door het resultaat in Haifa de koppositie moeten afstaan aan Wales. De voorsprong van één punt is veranderd in een achterstand van twee punten.

Andorra – Bosnië-Herzegovina 0-3
Na twee nederlagen en twee remises heeft Bosnië-Herzegovina dan eindelijk de eerste zege van deze kwalificatiereeks te pakken. Andorra bleek een welkome opponent van de WK-ganger en in het bijzonder Edin Dzeko. De spits van Manchester City velde met een hattrick het vonnis in over Andorra. Daarmee herhaalde hij het kunststukje van september 2012, toen Dzeko tegen Liechtenstein drie keer tot scoren kwam voor Bosnië-Herzegovina.