Groep B: Besiktas stunt dankzij missers Napoli, zege Benfica

Napoli is woensdag in de Champions League verrassend onderuit gegaan tegen Besiktas, dat profiteerde van enorme missers van de Italianen. Benfica nam drie punten mee uit Oekraïne.

Napoli - Besiktas 2-3
In theorie kon Napoli zich al plaatsen voor de achtste finale. De ploeg van trainer Maurizio Sarri moest dan zelf winnen van Besiktas, terwijl het duel tussen Dinamo Kiev en Benfica in een gelijkspel moest eindigen. Maar Napoli, dat in de Serie A zijn laatste twee wedstrijden had verloren, begon niet goed aan de wedstrijd.

In de twaalfde minuut kwamen de bezoekers op voorsprong via Adriano Correia, die bij de tweede paal volledig vrijstaand kon binnentikken. Kort daarvoor had Dries Mertens (foto) aan de andere kant al een enorme kans verprutst. De ex-PSV'er had zijn vizier niet op scherp staan, want voordat hij na een half uur voor de gelijkmaker zorgde miste de Belg nog twee uitstekende mogelijkheden.

Zeven minuten na rust kwam Besiktas voor de tweede keer op voorsprong en daar ging een enorme fout van Jorginho aan vooraf. De middenvelder wilde van grote afstand terugspelen op doelman Pepe Reina, maar de bal werd onderschept door Vincent Aboubakar en die faalde niet in de afronding. In de vijftigste minuut kreeg Napoli een uitgelezen kans op 2-2 toen doelman Fabri een strafschop veroorzaakte door Mertens neer te halen. Lorenzo Insigne faalde echter vanaf elf meter.

In de 69ste minuut kreeg de thuisclub opnieuw een penalty, weer na een overtreding op Mertens. Manolo Gabbiadini, die vier minuten daarvoor in het veld was gekomen voor Insigne, maakte geen fout en trok de stand gelijk. Napoli ging op zoek naar de winnende treffer, maar kreeg vier minuten voor tijd het deksel op de neus. Uit een vrije trap kopte Aboubakar binnen. Aan het doelpunt leek buitenspel vooraf te gaan, maar scheidsrechter Sergei Karasev keurde het doelpunt goed.

Dinamo Kiev - Benfica 0-2
Na een overtreding van de Portugees Vitorino Antunes op Gonçalo Guedes kregen de bezoekers in de negende minuut een strafschop, die door Eduardo Salvio werd benut. Het spel golfde daarna op en neer, maar echt grote kansen op de gelijkmaker kreeg Dinamo Kiev niet. Tien minuten na rust besliste Benfica de wedstrijd. Een schot van Franco Cervi werd in eerste instantie geblokt door zijn ploeggenoot Kostas Mitroglou, maar in tweede instantie was het wél raak.

Napoli blijft ondanks de overwinning koploper in Groep B. Met zes punten uit drie duels blijft het Besiktas voor. Benfica is ook nog allerminst uitgeschakeld voor een plek in de achtste finale.