Groep B: België op één, Medunjanin held van Bosnië

België heeft de EK-kwalificatie in stijl afgesloten, al kwam het pas na rust op gang. Haris Medunjanin hielp Bosnië-Herzegovina naar de play-offs.

België – Israël 3-1
Na het zeker stellen van het EK-ticket lag er voor België nog een mooie toegift te wachten in de laatste speelronde van de kwalificatiereeks. Een overwinning op Israël zou De Rode Duivels de nieuwe nummer één op de FIFA-ranglijst maken.

België slaagde in die opzet maar het kostte wel veel moeite. Pas na ruim een uur werd de ban gebroken door Dries Mertens. De voormalig PSV'er werd bediend door Kevin De Bruyne en schoot raak in de korte hoek. De aangever tekende zelf voor 2-0, voordat Eden Hazard in de 84ste minuut voor de derde Belgische treffer zorgde.

Tomer Hemed maakte nog wel de eretreffer, maar door het resultaat verdween voor Israël ook de hoop op een vervolg van de EK-kwalificatie. Want daardoor werd de derde plaats onbereikbaar.

Cyprus – Bosnië-Herzegovina 2-3
Cyprus greep zaterdag de laatste strohalm door in Israël met 2-1 te winnen, maar de lonkende derde plaats bleek te hoog gegrepen. Haris Medunjanin was de gevierde man bij Bosnië-Herzegovina, dat dankzij zijn productie de play-offs bereikte.

Al binnen een kwartier had de voormalige Oranje-jeugdinternational met een schitterende goal van 25 meter de ban gebroken, zoals hij op slag van rust de hoop van Cyprus andermaal de kop indrukte. Want de thuisploeg was dankzij goals van Konstantinos Charalambides en Nestoras Mytides drie minuten virtueel de nummer drie in Groep B. In de 67ste minuut tekende Milan Djuric zes minuten na zijn entree voor de genadeklap.

Wales – Andorra 2-0
Het EK-ticket voor Wales was al zeker, maar Gareth Bale sloeg het verzoek van Real Madrid in de wind om het duel met Andorra te laten schieten. De aanvaller moest tot de 86ste minuut wachten voordat hij ook zijn doelpunt had gemaakt. In Cardiff was zijn treffer na voorbereidend werk van Ben Davies ook de beslissing tegen Andorra, dat kort na rust op achterstand was gekomen door Aaron Ramsey. Die profiteerde van een weinig doortastende redding van doelman Ferran Pol na een kopbal van Ashley Williams.