Groep B: België langs Bosnië, Wales dicht bij EK

België heeft in Groep B de topper gewonnen tegen Bosnië. Wales kan zich na een zege op Cyprus zondag al kwalificeren voor de eindronde in Frankrijk.

België - Bosnië-Herzegovina 3-1
WK-deelnemer Bosnië was onder de nieuwe bondscoach Mehmet Bazdarevic aan een opmars bezig en startte ook in het Koning Boudewijn-stadion voortvarend. Aanvoerder Edin Dzeko zette op aangeven van Mensur Mujdza met zijn lepe kopballetje de Belgische keeper Thibaut Courtois op het verkeerde been, waarna bij de Belgen de angst er weer in sloop. De Bosniërs bleven De Rode Duivels in de aanloop naar de WK's van 2006 en 2010 namelijk ook al voor in de kwalificatiereeks.

Marouane Fellaini en Kevin De Bruyne zetten België voor rust echter op voorsprong. Fellaini kopte eerst steenhard raak na een hoekschop van De Bruyne, waarna de duurste Belg aller tijden zelf de 2-1 binnenknalde. Bosnië drong daarna aan, met onder meer een gevaarlijk schot van Haris Medunjanin (ex-AZ).

Het was echter België dat de wedstrijd vlak voor tijd naar zich toetrok. Eden Hazard (foto) werd in de slotfase hard onderuitgetrapt door Ognjen Vranjes, waarna de speler van Chelsea zelf de penalty benutte door de bal achter zijn Londense collega Asmir Begovic te schuiven.

Cyprus - Wales 0-1
Wales kan al bijna de tickets naar Frankrijk boeken. Door een zege op het taaie Cyprus staat het land vijf punten voor op nummer drie Israël met nog drie wedstrijden te gaan. Tegen datzelfde land kunnen de Welshmen zich zondag verzekeren van hun eerste EK- kwalificatie.

Lang stond het 0-0 op Cyprus, maar in de laatste tien minuten trokken de bezoekers het duel naar zich toe via Gareth Bale. Met een keiharde kopbal bezorgde de speler van Real Madrid zijn land de vijfde overwinning in zeven duels.

Israël - Andorra 4-0
Onder leiding van Eran Zahavi boekte Israël een ruime zege en verstevigde het de derde plaats in Groep B. Zahavi, in de voorronden van de Champions League al zeven keer trefzeker voor Maccabi Tel Aviv, maakte de 1-0 en bereidde de 2-0 van Nir Biton voor. Tommer Hemed (strafschop) en Munas Dabbur verdubbelden de marge nog voor rust. Na de pauze vielen er geen treffers meer.