Groep B: Argentinië en Uruguay de grote favorieten

Reacties

Voetbal International blikt in een drieluik vooruit op het toernooi om de Copa América, dat deze keer wordt georganiseerd door Chili. In het tweede deel komen de landen uit Groep B aan bod: Argentinië, Jamaica, Paraguay en Uruguay.

Groep B: Argentinië en Uruguay de grote favorieten

Speelschema
13 juni Uruguay - Jamaica (21.00 uur)
13 juni Argentinië - Paraguay (23.30 uur)
16 juni Paraguay - Jamaica (23.00 uur)
17 juni Argentinië - Uruguay (1.30 uur)
20 juni Uruguay - Paraguay (21.00 uur)
20 juni Argentinië - Jamaica (23.30 uur)

Argentinië

Het behoeft geen uitleg dat Argentinië, de nummer drie op de wereldranglijst, een van de favorieten voor de toernooiwinst is. Toch presteert het land de afgelopen jaren zwak tijdens de strijd om de Copa América. De laatste keer dat de Argentijnen zich tot kampioen van Zuid-Amerika kroonden was in 1993; dat was direct ook de laatste hoofdprijs die het land vergaarde.

Lionel Messi hoopt in Chili de nare smaak van de verloren WK-finale weg te spoelen.
Lionel Messi hoopt in Chili de nare smaak van de verloren WK-finale weg te spoelen.

Het is aan Lionel Messi en consorten een einde te maken aan die ongekend lange prijzendroogte. Afgelopen zomer kwam Argentinië al dicht bij zilverwerk, maar in de WK-finale bleek Duitsland te sterk (0-1). Het veeleisende volk zal tijdens het toernooi om de Copa América met niets minder genoegen nemen dan een finaleplaats. Met een selectie waartoe behalve Messi ook onder anderen Sergio Agüero, Carlos Tévez, Javier Mascherano en Ángel Di María behoren, is dat niet meer dan logisch.

Jamaica
Jamaica is tijdens het toernooi in Chili de vreemde eend in de bijt. Het Caraïbische eilandstaatje is naast Mexico de andere gastdeelnemer en lijkt op voorhand véél te zwak om enige rol van betekenis te spelen in Groep B. De Jamaicanen zijn op voetbalgebied vooral nog bekend vanwege hun verrassende deelname aan het WK in 1998, maar sindsdien heeft het land nooit meer iets noemenswaardigs gepresteerd.

De ruggengraat van het Jamaicaanse elftal wordt net als in 1998 gevormd door spelers uit de Engelse profdivisies. Zo kan de Duitse bondscoach Winfried Schäfer beschikken over Adrian Mariappa (Crystal Palace), Rodolph Austin (Leeds United) en Wes Morgan (Leicester City). Zij moeten in Groep B een pijnlijke afgang van hun land zien te voorkomen.

Paraguay
De strijd om de Copa América van 2015 lijkt het laatste internationale kunstje te worden van twee Paraguayaanse voetbaliconen. Gezien hun leeftijd ligt het namelijk voor de hand dat topscorer aller tijden Roque Santa Cruz (33, Cruz Azul) recordinternational Paulo Da Silva (35, Toluca) niet lang na het toernooi in Chili een punt zullen zetten achter hun interlandloopbaan.

Roque Santa Cruz, met dertig goals topscorer aller tijden van Paraguay, lijkt bezig aan zijn nadagen als international.
Roque Santa Cruz, met dertig goals topscorer aller tijden van Paraguay, lijkt bezig aan zijn nadagen als international.

Op papier lijkt Paraguay niet in staat ver te komen, maar de verwachtingen in het land zijn desondanks hoog. Tijdens de vorige editie van het toernooi, in 2011, haalden de Paraguayanen namelijk de finale, waarin Uruguay te sterk bleek. Ondanks die prestatie lijkt deze keer de kwartfinale het hoogst haalbare voor Paraguay, dat na Bolivia de laagstgeklasseerde deelnemer is (85ste) op de wereldranglijst.

Uruguay
Het kleinste land van alle CONMEBOL-leden, met slechts drie miljoen inwoners, is ook dit jaar een van de favorieten voor de eindzege. Uruguay won de editie in 2011 en lijkt in Groep B met Argentinië te gaan uitmaken wie er eerste wordt.

Nu Luis Suarez ontbreekt, ligt bij Uruguay veel druk op de schouders van Edinson Cavani.
Nu Luis Suarez ontbreekt, ligt bij Uruguay veel druk op de schouders van Edinson Cavani.

Een groot gemis voor bondscoach Óscar Tabárez is het ontbreken van Luis Suarez. De aanvaller mocht eerder wel meespelen in vriendschappelijke interlands, maar is nu geschorst vanwege zijn beet in de linkerschouder van Giorgio Chiellini tijdens het WK van vorig jaar. Maar ook zonder de vedette van Barcelona moet Uruguay in staat zijn een gooi te doen naar titelprolongatie. Diego Godín (Atlético Madrid) en Edinson Cavani (Paris Saint-Germain) zijn de blikvangers van La Celeste.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.