Groep A: Zweden klopt Bulgarije en zet Oranje op drie punten

In de WK-kwalificatiegroep van het Nederlands elftal heeft Zweden maandagavond uitstekende zaken gedaan door Bulgarije met 3-0 te verslaan. Wit-Rusland verslikte zich in Luxemburg: 1-1.

Zweden - Bulgarije 3-0
Als Bulgarije één Angstgegner heeft, dan is het wel Zweden. De Oost-Europeanen begonnen aan het duel in Solna in de wetenschap dat ze tijdens de laatste zes confrontaties hun meerdere moesten erkennen in Zweden. In die wedstrijden kreeg Bulgarije het zelfs geen enkele keer voor elkaar om te scoren.

Zweden nam ook maandagavond het heft in handen, maar riante mogelijkheden bleven in eerste instantie uit. Marcus Berg stelde Vladislav Stoyanov enkele keren op de proef, maar echt in verlegenheid werd de doelman niet gebracht. In de 39ste minuut had Ola Toivonen wél succes. De aanvaller van Toulouse, die de voorkeur kreeg boven John Guidetti, schoot hard raak na een snelle aanval. Nadat Bulgarije een uitgelezen mogelijkheid liet liggen - Ivelin Popov miste voor een leeg doel - sloeg opnieuw een voormalig PSV'er toe namens Zweden. Oscar Hiljemark maakte van dichtbij geen fout en bezorgde de bezoekers daarmee een mentale dreun.

Vlak voor het uur gooide Victor Lindelöf het duel op slot. De verdediger prikte binnen nadat Toivonen de bal attent klaarlegde met het hoofd. De honger van Zweden was daarmee gestild, terwijl Bulgarije nog enkele keren halfslachtig en zonder succes de aanval zocht. Na drie duels heeft Zweden zeven punten, waardoor het samen met Frankrijk aan kop gaat in Groep A. Nummer drie Nederland volgt op drie punten.

Wit-Rusland - Luxemburg 1-1
In het treffen der kleintjes in Groep A stonden Wit-Rusland en Luxemburg tegenover elkaar in Borisov. Het enige noemenswaardige incident voor rust was eigenlijk de rode kaart van Dirk Carlson van de bezoekers. Huilend verliet de Luxemburger het veld. Gesteund door het numerieke voordeel draaide Wit-Rusland na rust de duimschroeven aan bij de bezoekers. Met succes: Pavel Savitskiy kopte tien minuten voor tijd raak. De tien Luxemburgers bleken veerkrachtig en via voormalig Willem II- en RKC Waalwijk-aanvaller Aurélien Joachim bezorgden ze Wit-Rusland een ijskoude douche. Luxemburg werkt nu toe naar het thuisduel met Oranje van 13 november.