Groep A: Hiddink met Turkije hard onderuit in Berlijn

Bekijk hier alle andere uitslagen in de derde speelronde van de EK-kwalificatiereeks. Uiteraard kunt u voor doelpuntenmakers en uitslagen ook terecht bij ons Scorebord.

Turkije kreeg van Duitsland in Berlijn een voetballesje met dito resultaat. Marvin Ogunjimi en Marko Arnautovic waren belangrijk voor België en Oostenrijk.

Duitsland-Turkije 3-0Guus Hiddink wist dat veel ogen waren gericht op Berlijn, waar zijn Turkije met Duitsland de strijd om de eerste plaats aanging. De conclusie na negentig minuten was duidelijk: Turkije kwam duidelijk tekort tegen Duitsland.

Turkije kwam in de eerste helft nauwelijks aan bod. De formatie van Hiddink moest zich beperken tot het achtervolgen van de tegenstanders en kwam dan ook niet toe aan aanvallen. Duitsland liet na het overwicht in de score uit te drukken. Het bleef na 45 minuten bij een treffer van Miroslav Klose. De Bayern-spits kopte van dichtbij binnen nadat een kopbal van Thomas Müller via keeper Volkan Demirel, de lat en de paal weer in het veld terugkwam. Hiddink slaagde er niet in de tweede helft het spelbeeld te veranderen. Turkije had wel iets meer in de melk te brokkelen, maar het bleef aanvallend onmachtig. Duitsland nam twaalf minuten voor het einde de laatste illusies van Turkije weg. Mesut Özil tekende na een pass van Phillipp Lahm voor de genadeklap. In de slotfase deed Klose weer van zich spreken. Na een verkeerde uittrap van Demirel kon hij alleen op het Turkse doel af om de keeper met een schot door de benen te vernederen. Kazachstan-België 0-2België, dat de EK-kwalificatie begon met twee nederlagen, kon in de eerste helft weinig potten breken. Bondscoach Georges Leekens koos ervoor Romelu Lukaku te vervangen door Marvin Ogunjimi. Het bleek een gouden greep.

Ogunjimi had zes minuten nodig om zijn debuut als Rode Duivel op te luisteren met een treffer. De aanvaller van RC Genk, die in het seizoen 2007/08 speelde voor RKC Waalwijk, was attent toen keeper Andrei Sidelnikov een schot van Jelle Vossen niet goed verwerkte.

België kwam na ruim een uur goed weg bij een fout van keeper Logan Bailly. Enkele minuten na de afgekeurde Kazachse gelijkmaker konden De Rode Duivels zich veilig wanen. Aleksandr Kislitsyn kreeg zijn tweede gele kaart en Ogunjimi maakte in de zeventigste minuut aan alle onzekerheid een einde. De invaller was wederom trefzeker in de rebound na opnieuw een doelpoging van zijn Genkse ploeggenoot Vossen.

Oostenrijk-Azerbeidzjan 3-0Azerbeidzjan blijft op nul punten steken. Op de 6-1 nederlaag tegen Duitsland volgde een 3-0 verliesbeurt in Oostenrijk. Sebastian Prödl zette de toon in de derde minuut met een rake kopbal. Het duurde echter tot in de tweede helft voordat het beslissende gat werd geslagen. Marko Arnautovic was met twee treffers na rust de gevierde man bij Oostenrijk.