Groep A: Arda Turan schiet Turkije voorbij Oranje

Arda Turan heeft Turkije in de slotfase van het EK-kwalificatieduel met Kazachstan naar de derde plaats in Groep A geschoten: 0-1. Daardoor neemt de druk op Oranje in aanloop naar de wedstrijd tegen Letland alleen maar toe.

De Turken waren vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij in Almaty, maar pas in de slotfase was het raak. Met een bekeken schot bezorgde Turan zijn land drie belangrijke punten in de strijd om een EK-ticket. En dat terwijl het duel lange tijd leek uit te monden in een doelpuntloos gelijkspel, al kwamen de Turken in de openingsfase nog een keer goed weg. Sergey Khizhnichenko rondde doeltreffend af na een fraaie pass van Ulan Konysbaev, maar de aanvaller stond enkele centimeters buitenspel.

Daarna was het Turkije dat de ene na de andere kans kreeg. Turan, Buruk Yilmaz en Mehmet Topal waren gevaarlijk, terwijl Ozan Tufan vlak voor de rust faalde van dichtbij. Stas Pokatilov keerde de nodige inzetten, maar in de tweede helft had de doelman van Kazachstan ook het geluk aan zijn zijde. De Turken liepen zich steeds stuk op de defensie van Kazachstan. In het laatste kwartier kwam Turkije er eindelijk doorheen, maar Yilmaz miste opnieuw. De spits van Galatasaray had een vrije doortocht, maar zag zijn inzet op de paal belanden en vanuit de rebound schoot hij naast.

Tot opluchting van Yilmaz scoorde Turan in de slotfase wel. Waar het gezien de kansenverhouding misschien wel een ruime zege voor Turkije had moeten worden, boekte de ploeg van bondscoach Terim een nipte overwinning. Daardoor passeert Turkije Nederland in Groep A. Oranje, dat vanavond in actie komt tegen Letland, heeft een punt minder maar speelde ook een duel minder dan de Turken.