Groeiende waardering voor prestaties Rubin Kazan

In navolging van het prolongeren van zijn landstitel afgelopen zaterdag kan Rubin Kazan zich dinsdagavond als derde Russische club ooit voor de knock-outfase van de Champions League plaatsen.

Groeiende waardering voor prestaties Rubin Kazan

De club uit de autonome Oost-Russische deelstaat Tatarstan - 750 kilometer ten oosten van Moskou gelegen - start dinsdag de thuiswedstrijd tegen Dinamo Kiev in de wetenschap dat ze bij een zege én een nederlaag van Barcelona in het duel met Internazionale een plaats in de achtste finale heeft.

Sinds de invoering van de Champions League waren de successen van de Russische deelnemers bescheiden. Lokomotiv Moskou slaagde er in het seizoen 2003/04 in de laatste zestien te halen. Spartak Moskou presteerde dit in 1995/96, twee jaar later reikte het zelfs tot de halve finale. 'Daarom is het feest na het behalen van de titel klein gebleven', vertelt trainer Kurban Berdyev. 'Rubin Kazan is landskampioen maar het seizoen is nog niet over.'

Rubin Kazan dankt zijn gunstige uitgangspositie onder meer aan het geslaagde tweeluik met Barcelona; in Camp Nou stuntte Rubinovye door met 1-2 te winnen, in het eigen Central Stadium bleef het 0-0. De Russen hebben daarvoor veel lof gekregen in Europa.

Dit seizoen heeft Rubin Kazan, dat in 2001 nog actief was in de Tweede Divisie van Rusland, ook aangetoond géén eendagsvlieg te zijn. Vorig jaar werd Rubin Kazan kampioen na ruim dertig miljoen euro te hebben geïnvesteerd in zijn selectie.

Voor deze jaargang was de aanloop beduidend minder spectaculair. Aanvaller Alejandro Dominguez, overgekomen van Zenit Sint-Petersburg, was met verdediger César Navas (Racing Santander) en het van FK Moskou gehaalde duo Petr Bistrov-Vitali Kaleshin de enige versterking voor dit seizoen.

'Dit jaar was het veel moeilijker om kampioen te worden', bevestigt aanvoerder Sergei Semak. 'Maar ik vind de landstitel terecht. Voor heel Rubin Kazan is dit een groot succes.' Naast Dominguez dankt de club veel aan de ontwikkeling van de Russische spits Aleksandr Bukharov en de Argentijnse linksback Cristian Ansaldi. Beiden zijn sinds kort international van hun land. Verder vervult Sergei Semak nog altijd een belangrijke rol op het middenveld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen