Grimmig Dortmund etaleert klasse van kampioensjaar

Borussia Dortmund liet weer eens zien waarom het vorig jaar de titel in de Duitse Bundesliga pakte. Een uitstekende wedstrijd werd beloond met een 5-0 zege op 1. FC Köln. De club passeerde daardoor Borussia Mönchengladbach, dat met 1-0 verloor van 1899 Hoffenheim, en staat nu tweede op de ranglijst. 1. FC Nürnberg en VfB Stuttgart speelden met 2-2 gelijk. In dat duel waren hoofdrollen voor twee voormalige PSV'ers.

1899 Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach 1-0In een gelijkwaardig duel, waarin het accent bij beide ploegen vooral op de defensie lag, was 1899 Hoffenheim de gelukkigste. Bij de eerste de beste echte doelkans was het gelijk raak. Dat gebeurde overigens pas na 56 minuten. Vedad Ibisevic was de afmaker, Fabian Johnson de voorbereider.

Borussia Mönchengladbach probeerde nog wat te doen aan de achterstand, maar slaagde er niet meer in het Hoffenheim, waarbij Ryan Babel en Edson Braafheid negentig minuten meededen, moeilijk te maken.

Borussia Dortmund - 1. FC Köln 5-0Borussia Dortmund begon wisselvallig aan de competitie, vergaarde tot nu toe slechts één punt in de Champions League, maar lijkt weer iets van de goede vorm van het kampioensjaar te hebben teruggevonden.

1. FC Köln kreeg geen poot aan de grond in het Signal Iduna Park en had al snel in de gaten dat het slechts mocht hopen dat de uitslag niet tot monsterlijke proporties zou oplopen. Dortmund oogde grimmig en zeer verbeten.

Na zeven minuten werd de offensieve dadendrang van de thuisploeg beloond door een treffer van Shinji Kagawa. Nog voor rust liep de ploeg uit naar een 3-0 voorsprong, doordat Marcel Schmelzer en Robert Lewandowski scoorden. Beide doelpunten kwamen voort uit soepele en in rap tempo uitgevoerde combinaties.

Na rust bepaalden wederom Lewandowski en Sebastian Kehl de uitslag op 5-0. Ook deze treffers kwamen voort uit uitstekend samenspel van de plotseling in blakende vorm stekende landskampioen van afgelopen seizoen. Door de zege passeerde Dortmund Mönchengladbach op de ranglijst en staat het nu tweede. De achterstand op koploper Bayern bedraagt nu drie punten. De ploeg uit München heeft zondag nog wel een uitduel met Hannover 96 op het programma.

1. FC Nürnberg - VfB Stuttgart 2-2Ondanks het feit dat Nürnberg onderin de ranglijst van de Bundesliga bivakkeert en Stuttgart op een keurige vierde stek staat, was het de thuisploeg die lang het spel dicteerde. Het ging dan ook de rust in met een 1-0 voorsprong via Timmy Simons. De voormalige PSV'er was alert bij een hoekschop die niet opgeruimd kon worden door de VfB-defensie. De Belgische middenvelder prikte bekeken binnen.

Na een uur spelen was de doelpuntenmaker echter verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Simons maakte hands in het eigen strafschopgebied, met een gele kaart en een strafschop voor Stuttgart tot gevolg. Zdravko Kuzmanovic benutte deze. Tien minuten later bracht Philipp Wollscheid met een goede kopbal Nürnberg weer aan de leiding.

Zes minuten voor tijd was een andere voormalige PSV'er verantwoordelijk voor de 2-2 uitslag. Francisco Maza Rodríguez kopte een voorzet van William Kvist tegen de touwen voor VfB waarbij ook Khalid Boulahrouz de hele wedstrijd in het veld stond.

Overige UitslagenHertha BSC - FSV Mainz 05 0-01. FC Kaiserslautern - SC Freiburg 1-0 Foto: VI Images