Griekenland laat hoogtijdagen achter zich

Reacties

In 2004 werd Griekenland nog Europees kampioen, terwijl het op het WK van afgelopen zomer de achtste finale bereikte. De Griekse fans moeten inmiddels echter heel serieus rekening houden met het feit dat hun land in 2016 ontbreekt op het EK.

Griekenland laat hoogtijdagen achter zich

Wat waren ze elf jaar geleden trots, de aanhangers van de Griekse nationale ploeg. Niet alleen nam hun land in Portugal pas voor de tweede keer deel aan een EK-eindronde, de ploeg van de Duitse bondscoach Otto Rehhagel sloot het toernooi ook direct winnend af. In de poule eindigde Griekenland boven Spanje en Rusland, waarna in de knock-outfase achtereenvolgens Frankrijk, Tsjechië en gastland Portugal werden verslagen. Een complete sensatie, waarmee de Griekse voetballers hun naam in de geschiedenisboeken deden verschijnen.

Van die trots is anno 2015 bitter weinig meer over. Precies halverwege de kwalificatiecyclus richting het eindtoernooi in Frankrijk van volgend jaar zomer staat Griekenland met twee punten op een beschamende laatste plaats in Groep F. Roemenië, Noord-Ierland, Hongarije, Finland en zelfs Faeröer doen het vooralsnog beter. Het kostte bondscoach Claudio Ranieri eind vorig jaar al zijn baan.

Nadat de Portugees Fernando Santos de Zuid-Europeanen naar de achtste finale van het WK had geloodst, nam de ervaren Italiaan het over. Nog geen vier maanden na zijn aanstelling was Ranieri alweer vertrokken. Dat het op 14 november in het thuisduel met Faeröer halverwege nog 0-0 stond was al een blamage, de schande werd compleet toen de voetbaldwerg het duel zelfs won: 0-1. Na thuisnederlagen tegen Roemenië (0-1) en Noord-Ierland (0-2) en een gelijkspel bij Finland (1-1) was de positie van Ranieri onhoudbaar geworden.

Het scorebord zegt genoeg: Griekenland leidt een beschamende nederlaag tegen voetbaldwerg Faeröer.
Het scorebord zegt genoeg: Griekenland leidt een beschamende nederlaag tegen voetbaldwerg Faeröer.

Zondagavond hoopte Griekenland op bezoek bij Hongarije de laatste strohalm te pakken, maar door het doelpuntloze gelijkspel lijkt het halen van het EK een kansloze opgave. Zelfs de hernieuwde opzet – waarin de eerste twee ploegen zich plaatsen en de nummer drie via play-offs nog kans maakt – biedt geen uitkomst: het gat met nummer drie Hongarije is zes punten. En dat terwijl Griekenland tot september vorig jaar kon bogen op uitstekende cijfers in de EK-kwalificatie.

De aanloop naar de glorieuze zomer van 2004 begon in 2002 nog met twee nederlagen, maar daarna volgden zes overwinningen op rij zonder tegengoal: vier keer 1-0 en tweemaal 2-0. Op weg naar het eindtoernooi in 2008 verloren de Grieken slechts één keer: de 1-4 tegen Turkije in maart 2007 was tot voor kort de laatste nederlaag in de EK-kwalificatie. Voor het EK 2012 plaatste Griekenland zich namelijk door geen enkele van de tien wedstrijden in de kwalificatiereeks te verliezen. Tijden die inmiddels mijlenver achter ons liggen. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.