Gretig Ajax niet langs uiterst effectief PAOK

Ajax heeft het heenduel in het tweeluik met PAOK Saloniki teleurstellend met 1-1 gelijkgespeeld. De Amsterdammers vergaten het treffen in de voorronde Champions League in de eerste helft te beslissen.

Jol stuurde in de Arena een aanvalslinie bestaande uit Miralem Sulejmani, Luis Suarez en Urby Emanuelson het veld in. De beweeglijke aanvallers waren de PAOK-verdedigers in het eerste bedrijf veelvuldig te slim af, maar wisten het overwicht niet te vertalen naar een ruime voorsprong.

Ajax begon in een half leeg stadion gretig aan het duel. Al na drie minuten kreeg Suarez de eerste grote kans van de wedstrijd. De Uruguayaan lepelde vanaf vijf meter de bal net over het PAOK-doel. Nadat ook Sulejmani had nagelatende score te openen, was Suarez wel trefzeker.

Een grabbelende doelman Kostas Chalkios bleek de inleiding voor een jubileumtreffer. De misser van de goalie stelde Suarez in staat zijn honderdste treffer in dienst van Ajax te produceren. De omhaal waarmee Suarez afrondde was fraai. Chalkios moest zijn geschutter overigens niet alleen bekopen met een doelpunt. De PAOK-keeper verliet na de tegengoal het veld met een blessure aan zijn vinger.

Tien minuten voor rust was Sulejmani dicht bij een tweede treffer voor de thuisploeg. De gelegenheidsspits kapte handig een verdediger uit, maar schoof de bal net langs de verkeerde kant van de paal.
<br /> Luis Suarez liet twee minuten voor de onderbreking bijna zijn 101ste treffer voor Ajax aantekenen. De ingevallen doelman Dario Kresic hield PAOK echter in de wedstrijd met een goede redding. Van de Grieken werd in aanvallend opzicht vrijwel niets vernomen. Een schot van García was op slag van rust het enige PAOK-wapenfeit uit de eerste helft.

In het tweede bedrijf kroop PAOK wat meer uit de schulp en zag Jol zich genoodzaakt Demy de Zeeuw te brengen. De middenvelder ontbrak in de basisopstelling omdat hij nog steeds te kampen had met de fysieke naweeën van het WK in Zuid-Afrika.

Twintig minuten voor tijd kwam PAOK langszij. De Grieken toonden zich uiterst effectief door de eerste echte serieuze aanval direct in een doelpunt om te zetten. Vladimir Ivic schoot de bal achter Stekelenburg.

In de slotfase kon Ajax geen tweede treffer meer afdwingen, waardoor de beslissing volgende week woensdag valt in de return. Mocht het elftal van Jol als winnaar van de dubbele ontmoeting uit de bus komen, wacht er nog een tweeluik alvorens Champions League-deelname een feit is.