Gouweleeuw is het nieuwe pareltje van SC Heerenveen

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de vijftiende speelronde was dat SC Heerenveen-verdediger Jeffrey Gouweleeuw. 'Iedere wedstrijd is een feest voor me', was de kop boven het interview in VI met Jeffrey Gouweleeuw ongeveer zes maanden geleden. Tegen koploper AZ, afgelopen weekeinde, onderstreepte de pas twintigjarige centrale verdediger van SC Heerenveen die woorden. Iedere keer als de Heemskerker aan de bal was, ging er een siddering door het Abe Lenstra Stadion. Het spelplezier spatte er in elk geval van af. Drie momenten in de met 5-1 gewonnen wedstrijd van de Alkmaarders zijn illustratief voor de kwaliteiten waarover Gouweleeuw beschikt.

Gouweleeuw is het nieuwe pareltje van SC Heerenveen

In de 37ste minuut onderschept de SC Heerenveen-speler vijf meter buiten het strafschopgebied op eigen helft de bal. Met zevenmijlspassen steekt hij – de bal steeds gecontroleerd aan de voet – het gehele veld over. Hij omspeelt een tegenstander, speelt Filip Djuricic aan, krijgt de bal vervolgens terug, maar de afwerking is te druistig. De bal verdwijnt hard over het doel.

Meteen na rust etaleert Gouweleeuw zijn traptechniek. Vanaf de middenlijn bedient hij Djuricic met een splijtende pass. De Serviër plukt de bal met links uit de lucht en schiet met rechts fraai binnen. Tijdens het derde moment showt de verdediger zijn technische vaardigheden. Na een afgeslagen corner gaat Gouweleeuw bijna op de achterlijn met een gecamoufleerde kapbeweging Jozy Altidore voorbij, hij vindt Ramon Zomer die onberispelijk scoort. De jongeling veroverde vorig seizoen ten koste van routinier Arnold Kruiswijk een basisplaats, maar hij kwam tot nog toe tot slechts zeventien wedstrijden als prof. Gelukkig is de Heemskerker ook mentaal uit het juiste hout gesneden. 'Ik vind het wel leuk als mensen zeggen dat ik het in me heb om Oranje te halen', zei Gouweleeuw tegen Voetbal International.

'Ik kijk ook altijd naar de televisie als het Nederlands elftal speelt. Dan let ik op hoe de centrale verdedigers het in bepaalde situaties doen. En ik weet ook dat Joris Mathijsen en John Heitinga niet meer de jongsten zijn. Maar eerst wil ik een vaste speler bij Jong Oranje worden. Dan kijken we later wel wat er voor mij mogelijk is.'

Als trainer Ron Jans zijn pareltje niet volstopt met taken en plichten, blijft het nog wel even feest in Heerenveen. Inmiddels zijn de Friezen alweer twaalf duels ongeslagen en de donkere donderwolken die vorig seizoen continu boven het Abe Lenstra Stadion hingen zijn definitief verdreven.

'De sfeer is uitstekend', zegt Gouweleeuw. 'Er wordt weer veel gelachen in de selectie, een heel verschil met vorig jaar en dat heeft alles te maken met de resultaten. Ik denk dat we dit vol kunnen houden. Het zou heel mooi zijn als we Europees voetbal halen. Dat is in elk geval de doelstelling.'

Marco Timmer

Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's