Gouden Bal-verkiezing: Bale, Messi, Ronaldo of Griezmann?

Reacties

De dertig genomineerden voor de Gouden Bal-verkiezing over het voetbaljaar 2016 zijn maandag bekendgemaakt. VI licht de vijf grote kanshebbers voor de prestigieuze prijs van het voetbalmagazine France Football uit.

Gouden Bal-verkiezing: Bale, Messi, Ronaldo of Griezmann?

Waar Cristiano Ronaldo al drie keer met de Gouden Bal aan de haal ging, ontbreekt het pronkstuk nog in de prijzenkast van Gareth Bale. De inmiddels 27-jarige flankspeler van Real Madrid is misschien wel bezig aan zijn beste jaar ooit. De Welshe aanvaller scoorde in de Primera División dit kalenderjaar veertien keer in negentien competitiewedstrijden en won bovendien de Champions League. In het shirt van Wales schitterde Bale eveneens. Mede dankzij de inbreng van de sterspeler reikte de ploeg van bondscoach Chris Coleman op het EK tot de halve finale.

Voor Antoine Griezmann werd het een jaar van net niet.  De 25-jarige Fransman ging met Atlético Madrid in de Champions League-finale onderuit tegen stadgenoot Real en moest in de eindstrijd van het EK in eigen land het hoofd buigen voor Portugal. Dat neemt niet weg dat Griezmann aan een geweldig jaar bezig is. De linkspoot scoorde in La Liga negentien keer in 29 duels en nam het Franse elftal bij de hand na een moeizame start op het EK. Griezmann werd met zes goals topscorer van het toernooi om de Europese titel.

Terwijl Griezmann met Les Bleus op het EK in actie kwam, streed Lionel Messi in de Verenigde Staten met Argentinië om de titel in de jubileumeditie van de Copa América. De verloren finale tegen Chili waarna de dribbelaar zijn afscheid als international aankondigde was een van de zeldzame smetjes op het jaar van de 29-jarige Argentijn. Messi, de vijfvoudig winnaar van de Gouden Bal, scoorde in de Spaanse competitie 27 keer in 29 duels en kroonde zich met Barcelona tot kampioen in La Liga.

In de Primera División werd Ronaldo met Real Madrid dan wel afgetroefd door het Barcelona van Messi, het werd toch de sportzomer van de Portugees. In Milaan benutte de linksbuiten in de Champions League-finale de beslissende strafschop in de penaltyreeks. Niet veel later schitterde de drievoudig winnaar van de Gouden Bal voor zijn vaderland. Als aanvoerder en sterspeler had Ronaldo ondanks zijn blessure in de finale een groot aandeel in de EK-winst van Portugal. De 31-jarige vedette komt de laatste weken dan wel moeizaam tot scoren, zijn statistieken in La Liga dit kalenderjaar voor zich: 23 goals uit 25 optredens.

In de Spaanse competitie is in 2016 Luis Suárez (29) echter baas boven baas als het om scoren gaat. El Pistolero vuurde in La Liga liefst 32 keer raak in 29 duels en daarmee beschikt de Uruguayaan over het beste gemiddelde. De ex-Ajacied en voormalige spits van FC Groningen had als onderdeel van het geroemde en gevreesde aanvalstrio MSN een belangrijk aandeel in de 24ste landstitel van Barcelona.

Wie moet volgens jou de Gouden Bal winnen? Log in en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.