Goede uitgangspositie PSV na gelijkspel in Manchester

PSV heeft plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League nog altijd in eigen hand. Door een doelpuntloos gelijkspel op Old Trafford tegen Manchester United hebben de Eindhovenaren op 8 december aan een zege op CSKA Moskou genoeg om te overwinteren in het miljoenenbal.

Dat PSV in de eerste 45 minuten op Old Trafford geen tegentreffer hoefde te slikken, zoals dat in het Philips Stadion (2-1 zege voor de Nederlanders) het geval was geweest, was voornamelijk te danken aan doelman Jeroen Zoet. De goalie van de Eindhovenaren onderscheidde zich met een aantal belangrijke reddingen.

De 24-jarige Oranje-international deed dat op verschillende manieren. Schoten van afstand van Bastian Schweinsteiger en Memphis Depay ving hij klemvast en een intikker van Morgan Schneiderlin van dichtbij raapte hij op. De meeste moeite had Zoet met de pogingen van spits Anthony Martial. De negentienjarige Fransman dwong de keeper met een schot in de korte hoek tot een reflex met zijn rechtervoet, waarna hij in de laatste minuut voor rust de doelman opnieuw een doelpunt zag voorkomen, dit keer met een hand.

Zijn Spaanse collega onder de lat bij Manchester United hoefde zich in veel mindere mate in te spannen. David de Gea hoefde zich enkel te strekken bij een schot van PSV-middenvelder Jorrit Hendrix, die daarmee een kleine opleving van de bezoekers na een half uur in Manchester markeerde. De thuisploeg had het heft in handen in de 29 minuten die daaraan voorafgingen, al slaagde het keurkorps van trainer Phillip Cocu er met een gesloten defensie en een hecht middenveld - met uitblinkers Davy Pröpper en Andrés Guardado - wel in om de schade beperkt te houden.

Manchester United-aanvaller Anthony Martial was de gevaarlijkste man aan de zijde van de thuisploeg. De Fransman vocht meerdere duels uit met PSV-verdediger Jeffrey Bruma.

De voorste linie was voor rust al wat gehandicapt, want Luciano Narsingh - die ten opzichte van het competitieduel met Willem II (2-2) weer de voorkeur genoot boven Gastón Pereiro - moest al na veertien minuten met een hamstringblessure naar de kant. De buitenspeler werd vervangen door de Uruguayaan, maar ook met Pereiro in het veld stichtte PSV weinig gevaar voor het doel van de thuisploeg.

Dat hoefde ook niet, want met een gelijkspel zou PSV zich een uitstekende uitgangspositie voor de laatste speeldag van de groepsfase verschaffen. Door de 2-0 zege van VfL Wolsburg op CSKA Moskou eerder op de avond en een remise in Manchester zou de Nederlands regerend landskampioen op 8 december in het eigen Philips Stadion genoeg hebben aan een zege om zich bij de laatste zestien te scharen, aangezien de Duitsers de Engelsen nog ontvangen. Voor PSV was de opdracht dan ook helder: achterin niets weggeven en hopen op een doeltreffende uitval.

Uitvallen kwamen er wel, bijvoorbeeld via aanvaller Jürgen Locadia en rechtsback Santiago Arias, maar zij stuitten op een been van een speler van The Red Devils, terwijl de Engelsen nog dicht bij een goal kwamen via Jesse Lingard (schot van dichtbij hoog over). Gescoord werd er echter niet meer, waardoor PSV goede papieren heeft om zich over twee weken bij de laatste zestien ploegen in het miljoenenbal te voegen. Cocu kan Arias in dat duel niet opstellen, want hij is geschorst door de gele kaart - zijn derde in dit Champions League-seizoen - die hem in de blessuretijd getoond werd.

Stand Groep B
Club Duels-Punten
VfL Wolfsburg 5-9
Manchester United 5-8
PSV 5-7
CSKA Moskou 5-4
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}