Goed acterende Lens leidt Dinamo Kiev naar groepswinst

Jeremain Lens heeft Dinamo Kiev de groepswinst in Groep J van de Europa League bezorgd. Donny Gorter zette met Aalborg BK een grote stap richting de tweede ronde.

Dinamo Kiev – Rio Ave 2-0
Bij de thuisploeg begon Jeremain Lens in de basis, terwijl Marvin Zeegelaar bij Rio Ave niet eens bij de wedstrijdselectie zat. Dankzij een treffer van Lens verzekerden de Oekraïners zich van de groepswinst. De Nederlander, de laatste weken toch al prima in vorm, tekende kort na de pauze voor 1-0.

Afgelopen weekend was Lens met twee doelpunten bij Metallurg Zaporizhzya (2-4 zege) ook al doorslaggevend. Tegen Rio Ave mocht hij, vijf minuten na de 2-0 van Miguel Veloso, naar de kant. Vanaf de bank zag hij hoe zijn ploeggenoten die 2-0 en de koppositie in Groep J vasthielden.

Aalborg BK – Steaua Boekarest 1-0
In de poule van Dinamo Kiev en Rio Ave stonden ook Aalborg (met Donny Gorter in de basis) en Steaua Boekarest (waar Nicandro Breeveld in de 65ste minuut inviel) tegenover elkaar. Door een laat doelpunt van voormalig FC Groningen-middenvelder Thomas Enevoldsen gingen de Denen er met de winst vandoor. Met nog één duel te gaan staat Aalborg tweede, met twee punten meer dan de Roemenen.

VfL Wolfsburg – Everton 0-2
De thuisploeg, waar Bas Dost niet bij de selectie zat, had in het duel tussen de bovenste twee ploegen van Groep H na een halfuur op voorsprong moeten komen, maar het doelpunt van Ivan Perisic werd (ten onrechte) afgekeurd wegens buitenspel. Nicklas Bendtner bereikte de Kroaat met een fraai hakje, maar daarop ging de vlag van de grensrechter omhoog.

Vervolgens was het vlak voor rust aan de andere kant wél raak. Na een afgeslagen corner kwamen de Engelsen er op de counter razendsnel uit, waarna de Belg Romelu Lukaku met reuzenpassen richting het Duitse doel ging en raak schoot: 0-1. Opvallend detail: het was de negende Europese goal van dit seizoen voor The Toffees, gemaakt door negen verschillende doelpuntenmakers.

Dat patroon werd een kwartier voor tijd doorbroken door Kevin Mirallas, die met zijn tweede Europese doelpunt van het seizoen voor 0-2 zorgde. Daarmee stelde de andere Everton-Belg tevens de groepswinst voor Everton veilig. Wolfsburg moet over twee weken in een rechtstreeks gevecht met Lille uitmaken wie meegaat naar de volgende ronde.