Goalie redt Oekraïne en Sheva tegen Zwitsers

Vanaf de strafschopstip plaatste Oekraïne zich voor de kwartfinales, omdat de Zwitsers zelfs geen enkele penalty benutten: 0-0 na honderdtwintig minuten en3-0 na penalty's.

Tussen Zwitserland en Oekraïne zat geen licht. De Zwitsers hadden dan wel iets meer balbezit, maar ze deden er niet veel mee. Beide elftallen draafden voornamelijk fantasieloos en slordig over het veld. Na een nog enigszins aangenaam eerste half uur was het vervolg alleen vanwege de spanning nog om aan te gluren.

In de eerste helft waren er nog gevaarlijke acties geweest zoals een afstandsschot van Raphael Wicky, een kopbal op de lat van Andrei Sjevtsjenko en een vrije trap op de lat van Alexander Frei. Maar dat soort acties was naarmate de wedstrijd vorderde niet meer te ontdekken.

Zo moesten strafschoppen de beslissing brengen over wie vrijdagavond in Hamburg moet aantreden tegen Italië. In die reeks leek Zwitserland het best te beginnen, aangezien Andrei Sjevtsjenko als eerste Oekraïner op de vuisten van Pascal Zuberbühler stuitte.

Maar Sheva werd een dramatische aftocht bespaard door zijn doelman Olexandr Sjovkovsky en door de Zwitsers. Keeper Sjovkovsky keerde de eerste en derde Zwitserse inzet van achtereenvolgens Marco Streller en Ricardo Cabañas, terwijl Tranquillo Barnetta de tweede penalty op de lat knalde. Artem Milevski, Sergei Rebrov en Oleg Goesev faalden niet en hielpen zo Oekraïne naar de laatste acht.