Go Ahead laat negen man FC Groningen langszij komen

Go Ahead Eagles heeft in een waar spektakelstuk de kans laten liggen om de tweede overwinning van het seizoen te boeken. Tegen negen spelers van FC Groningen gaf de gepromoveerde club in de slotfase de zege weg: 3-3.

In de eerste helft wees niets op een spectaculair wedstrijdverloop. Go Ahead had de wedstrijd stevig in handen. Groningen, dat vorige week tegen het eveneens gepromoveerde SC Cambuur al met 4-1 onderuit ging, had het lastig. Marnix Kolder zette Go Ahead tegen zijn oude club (waar hij nooit voor scoorde, foto onder) al na elf minuten op voorsprong op aangeven van Erik Falkenburg, die voor het eerst in de basis startte sinds hij van AZ overkwam.

Met aantrekkelijk voetbal lieten de Deventenaren tegen Groningen andermaal zien een aanwinst voor de Eredivisie te zijn. Nog voor rust had Xander Houtkoop zijn ploeg zelfs op 2-0 kunnen zetten, maar oog in oog met doelman Marco Bizot faalde hij hopeloos.

Groningen had tot dan toe weinig in te brengen, maar kon door toedoen van mistasten van Sjoerd Overgoor vlak voor rust toch gelijkmaken. Tjaronn Chery maakte na breedleggen van Nick van der Velden dankbaar gebruik van de door Go Ahead weggegeven kans.

Meteen na rust ontvlamde de wedstrijd in alle opzichten. Go Ahead bleef naar hartenlust aanvallen, maar vergat daarbij wel de defensieve organisatie in stand te houden. Zo kon het gebeuren dat er in het eerste kwartier van de tweede helft drie doelpunten vielen. En dat hadden er nog meer kunnen zijn, als beide teams zorgvuldiger met hun mogelijkheden waren omgesprongen.

Want waar Kolder in de 48ste minuut wel koel bleef toen de bal via de handen van Bizot en zijn ploeggenoot Jarchinio Antonia bij hem terecht kwam, miste Houtkoop vier minuten later, net als in de eerste helft, een uitstekende kans om Groningen op een marge van twee te zetten. Eerder had Van der Velden aan de kant van Groningen de bal maar net voorlangs getikt, waarna Krisztián Adorjan bij zijn debuut in de basis wel trefzeker was, nadat Filip Kostic wel erg makkelijk voorbij Mawouna Amevor glipte.

Go Ahead bleef ondanks die gelijkmaker de beter voetballende ploeg, al was de 3-2 van Xandro Schenk daar niet bepaald het toonbeeld van. De linksback schoot raak na een klassieke scrimmage in het Groningse zestienmetergebied. Kort daarna mocht de formatie van trainer Foeke Booy echter van geluk spreken dat Jop van der Linden een inzet van Andraz Kirm van de lijn haalde.

Negen man
Het leek de laatste serieuze kans voor Groningen om een punt mee te nemen uit de Adelaarshorst, want ruim twintig minuten voor tijd werd de ploeg van trainer Erwin van de Looi binnen twee minuten gereduceerd tot negen man. Eerst moest Adorjan vertrekken, nadat hij Overgoor in het gezicht had geraakt. Kort daarna kreeg Timo Letschert zijn tweede gele kaart voor het blokkeren van Houtkoop.

Go Ahead had daarna nog voldoende kansen om de score uit te bouwen. Zo raakte Van der Linden de onderkant van de lat uit een vrije trap. Toen een goal van de thuisploeg uitbleef, pakte Groningen met twee man minder alsnog een punt. Invaller Género Zeefuik maakte vlak voor tijd in zijn eerste optreden van het seizoen gelijk uit een corner van Kostic. Het zal voor de Trots van het Noorden als een bonuspunt voelen, terwijl Go Ahead het gelijkspel als een nederlaag zal ervaren.