Go Ahead Eagles overrompelt PEC in beginfase IJsselderby

Go Ahead Eagles heeft thuis in de IJsselderby rivaal PEC Zwolle verslagen. Zwolle kwam de sterke openingsfase van Go Ahead niet meer te boven: 3-2.

Go Ahead overrompelde PEC vorig seizoen in Deventer door vanaf de eerste minuut de aanval te zoeken, wat resulteerde in een 2-0 voorsprong binnen een kwartier en een 4-1 eindstand. Zwolle was dus gewaarschuwd voor de aanvalsdrift van de aartsrivaal, maar opnieuw keek het na vijftien minuten tegen een achterstand van twee doelpunten aan.

Na een fraaie aanval opende Jeffrey Rijsdijk al in de zevende minuut de score. De middenvelder rondde een voorzet van uitblinker Fernando Lewis koelbloedig af. Zeven minuten later was het Lewis zelf die doel trof. De flankspeler stond op de goede plaats toen Maikel van der Werff er niet in slaagde een voorzet weg te werken en schoof eenvoudig binnen.

Juweel
Een juweel van een doelpunt van Stef Nijland gaf de bezoekers in de twintigste minuut weer hoop. De aanvallende middenvelder schoot de bal van grote afstand in de bovenhoek. Het was de zeshonderdste treffer van PEC in de Eredivisie. Niet veel later was het bijna opnieuw raak voor Nijland, maar dit keer stond de lat een doelpunt in de weg.

In de 36ste minuut herstelde Go Ahead, dat naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer teruggedrongen werd, de marge. Bart Vriends kopte een hoekschop van Jop van der Linden, die alweer zijn vierde assist van het seizoen gaf, binnen nadat de verdediging van PEC hem uit het oog verloren was.

Na rust ging PEC op jacht naar de aansluitingstreffer en die kwam er ook een kwartier voor tijd toen Tomas Necid raak kopte uit een vrije trap van Bart van Hintum. Wout Brama, die als invaller zijn debuut maakte, had vijf minuten later een heldenrol kunnen opeisen door een rebound binnen te werken, maar de routinier schoot de bal uit kansrijke positie over het doel van Erik Cummins.

Het bleek de laatste grote mogelijkheid te zijn van PEC op de gelijkmaker, waardoor Go Ahead als winnaar van het veld stapte. De ploeg uit Deventer stijgt door de zege naar de dertiende plaats, terwijl Zwolle naar de vierde positie daalt.