Go Ahead Eagles ontslaat Booy

Reacties

Go Ahead Eagles heeft per direct afscheid genomen van trainer Foeke Booy. Het bestuur van de club uit Deventer proefde zaterdag na de thuisnederlaag tegen Vitesse (0-2) te weinig draagvlak onder de spelers om nog langer door te gaan met de Fries.

Go Ahead Eagles ontslaat Booy

Een verrassing mag het ontslag van Booy niet worden genoemd. De coach stond de laatste weken al behoorlijk onder druk vanwege de matige prestaties. Niet alleen verloor Go Ahead zijn laatste vijf Eredivisie-duels, er kwamen ook steeds meer kritische geluiden uit de spelersgroep naar buiten.

Verrassend was het daarom dat sommige voetballers voor de camera vertelden nog wel vertrouwen te hebben in hun trainer. Het zegt veel over de angst die kennelijk heerst in de selectie. Eerder al liet de spelersgroep een kans onbenut de coach te vertellen dat het anders moest, toen Booy zich na het uitduel met FC Dordrecht (2-1 nederlaag) kwetsbaar had opgesteld. Ook destijds hielden de spelers hun mond.

Eén en ander kwam echter in een stroomversnelling toen Booy – hij zorgde vorig seizoen met de dertiende plaats voor een grote verrassing – twee weken geleden zelf bekendmaakte dat hij na dit seizoen niet verder zou gaan in Deventer. Daarmee was hij de clubleiding voor, die dit nieuws zelf ook naar buiten had willen brengen. Het zorgde voor spanning op iedere volgende wedstrijd, aangezien een deel van de supporters en sponsors vond dat Booy bij verlies dan maar direct moest gaan.

Kansloos
Hoewel de Eagles vorige week verloren bij concurrent NAC Breda (1-0), was de positief agressieve strijdwijze van de spelers aanleiding voor het bestuur nog even door te gaan met Booy. De kansloze nederlaag tegen Vitesse was dat duidelijk niet. Aanvoerder Guram Kashia van de bezoekers zei na afloop zelfs: 'Ik wist niet wat ik zag. We kregen zó veel ruimte, het leek wel een trainingspartijtje.' De angst in de Deventer spelersgroep was eerder al zichtbaar in het thuisduel met PSV en kwam tegen Vitesse opnieuw aan de oppervlakte.

De persconferentie na afloop van de wedstrijd tegen de Arnhemmers kon niet doorgaan, omdat woedende supporters het vertrek van de trainer eisten. Aangezien een deel van de spelersgroep na afloop de clubleiding duidelijk liet weten dat het zo niet verder kon, is het doek voor Booy nu gevallen. Hij zat 66 wedstrijden op de bank als coach van de Eagles (W18, G13, V35), waaronder vier in het toernooi om de KNVB-beker. Vorig seizoen eindige Booy met Go Ahead op de verdienstelijke dertiende plaats in de Eredivisie.

De vraag is nu of het ontslag van de immer strijdbare trainer bevrijdend werkt voor de spelers van Go Ahead Eagles. Assistent-trainer Dennis Demmers zal, geflankeerd door Michel Boerebach, het seizoen afmaken. De kans dat de ploeg zich via de play-offs moet zien te handhaven is groot. Demmers moet zijn spelers, die mentaal toch geknakt zijn, oplappen om ze geestelijk en fysiek fit te krijgen voor de zwaarste krachttoer van deze jaargang.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.