Go Ahead Eagles na zeventien jaar terug in Eredivisie

Go Ahead Eagles is, ondanks een nipte nederlaag in en tegen FC Volendam, na een afwezigheid van zeventien jaar terug in de Eredivisie. Na de ruime winst in eigen huis tegen FC Volendam (3-0), leek de return slechts een formaliteit. In het Kras Stadion moest Go Ahead echter waakzaam zijn. Volendam won uiteindelijk met 1-0.

Waar de ploeg uit Deventer in het eerste duel heer en meester was, lag het initiatief dit keer duidelijk bij Volendam. Dat moest ook wel wilde het elftal van trainer Hans de Koning nog kans maken op promotie naar de Eredivisie.

De ervaren oefenmeester stuurde een aanvallend team het veld in met slechts drie verdedigers tegen de gevaarlijke Eagles-aanvallers Jarchinio Antonia, Marnix Kolder en Xander Houtkoop. De gewaagde opzet van De Koning wierp duidelijk zijn vruchten af in de openingsfase van de wedstrijd, wat resulteerde in een vroege voorsprong via Jack Tuyp.

De vertrekkende topscorer en aanvoerder van de oranjehemden mocht na vijftien minuten aanleggen voor een directe vrije trap. Zijn trap was van grote schoonheid. Met een mooie curve en de juiste snelheid vloog de bal in de bovenhoek. Doelman Nick Marsman kon alleen maar toekijken.

Daarna kwam de wedstrijd in een wat rustiger vaarwater. Beide ploegen tastten elkaar af en kwamen slechts sporadisch tot kansen. Het grootste gevaar kwam wederom voort uit een dood spelmoment. In navolging van Tuyp mocht ook Raymond Fafiani aanleggen voor een directe vrije trap. Zijn inzet belandde echter op de kruising.

In de tweede helft creëerde Volendam wel wat mogelijkheden, maar zette de club de defensie van de Eagles nauwelijks onder druk. Tuyp (die vlak voor tijd een publiekswissel kreeg) was nog het dichtst bij een treffer, maar doelman Marsman reageerde zeer alert.

En dus is het sprookje van FC Volendam definitief uit. Waar de titel in de competitie een kwestie van tijd leek, moest het de titel op de laatste speeldag laten aan SC Cambuur. Ook boden de play-offs geen uitkomst.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.