Giroud sneller dan Bergkamp en Van Persie richting mijlpaal

Reacties

Olivier Giroud was dit seizoen al regelmatig de kop van jut bij Arsenal als hij weer eens een grote kans verprutste, maar slechtte zondag de grens van vijftig competitiegoals voor The Gunners. Manager Arsène Wenger nam het na afloop op voor de 29-jarige spits.

Giroud sneller dan Bergkamp en Van Persie richting mijlpaal

Giroud wekte in belangrijke duels met Dinamo Zagreb en Tottenham Hotspur de ergernis van de Arsenal-fans door enkele opgelegde kansen te missen. Tijdens de valse start in de Champions League tegen de Kroaten leidde de Franse aanvaller de 2-1 nederlaag ook nog eens in door al voor rust zijn tweede gele kaart te krijgen voor een klungelige overtreding. Tot half oktober genoot Theo Walcott daarom de voorkeur in de spits.

Nadat Walcott was weggevallen door een kuitblessure, knokte Giroud zich op bewonderenswaardige wijze terug. Als invaller was de 1 meter 92 lange spits in oktober al trefzeker tegen Watford (3-0) en Bayern München (2-0). Eenmaal terug als basisspeler kwamen daar de afgelopen anderhalve maand nog negen doelpunten bij. Zijn laatste treffer, de rake van penalty van zondag tegen Aston Villa (2-0), zorgt er bovendien voor dat Giroud zich in een fraai rijtje Gunners schaart.

De in 2012 van Montpellier overgenomen linkspoot is pas de zevende Arsenal-speler in de Premier League-historie die vijftig goals maakte. Giroud had daar 113 wedstrijden voor nodig, één minder dan Dennis Bergkamp. Alleen Thierry Henry (83) en Ian Wright (87) bereikten die mijlpaal sneller. Robert Pires (137), Robin van Persie (142) en Theo Walcott (208) hadden beduidend meer wedstrijden nodig om vijftig competitiegoals te maken voor Arsenal.

Olivier Giroud maakt vanaf de stip zijn vijftigste Premier League-goal voor Arsenal.
Olivier Giroud maakt vanaf de stip zijn vijftigste Premier League-goal voor Arsenal.

Wenger vindt dan ook dat Giroud te weinig krediet krijgt. 'Hij verkeert in topvorm, maar toch wordt er soms aan hem getwijfeld', reageerde de Arsenal-manager zondag bij de BBC. 'Die cijfers zorgen ervoor dat mensen zich eindelijk gaan realiseren dat hij een goede speler is.' Giroud kan alleen niet met een flitsende beweging het verschil maken. 'Misschien is hij individueel niet zo spectaculair, maar hij is erg efficiënt en brengt andere spelers in stelling. Hij is mentaal ook erg sterk.'

Giroud bewees het vorige week nog door tegen Sunderland (3-1) eerst in eigen doel te scoren, maar vervolgens zelf zijn club weer op voorsprong te koppen. Omdat de 44-voudige international enkele dagen later drie goals maakte tegen Olympiakos Piraeus (0-3), kwalificeerde Arsenal zich alsnog voor de achtste finale van de Champions League. Door zijn openingsgoal tegen Aston Villa beleefden The Gunners uiteindelijk een 'fantastische week' met de voorlopige koppositie als resultaat.

Toch denkt Thierry Henry, analyticus voor Sky Sports, niet dat zijn landgenoot Arsenal de eerste titel sinds 2004 (toen Henry zelf nog speler was) gaat bezorgen, zoals hij in 2011/12 Montpellier verrassend naar de Franse titel leidde door 21 keer te scoren. 'Olivier Giroud doet het uitzonderlijk goed, maar kan Arsenal met hem de titel winnen? Ik denk het niet. Om kampioen van Engeland te worden hebben ze een spits van wereldklasse nodig.' De vraag is hoever Giroud nog is verwijderd van dat predikaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.