Gifbeker Feyenoord nog niet leeg: ook PEC te sterk

De sportieve misère van Feyenoord blijft maar aanhouden. Op een sneeuwvrij gemaakt kunstgrasveld was PEC Zwolle zondagmiddag voor de vierde keer op rij te sterk in eigen huis: 3-1. En die score had nog veel hoger kunnen uitvallen.

In het Feyenoord-kamp was er na de 1-0 bekerzege na verlenging op Roda JC Kerkrade en het verdienstelijke optreden in de verloren Klassieker zowaar sprake van enig optimisme, maar op basis van de wanprestatie in Zwolle - met name in de eerste helft - was het een raadsel waarop dat gebaseerd was. PEC had in de laatste vier Eredivisie-duels slechts één punt gepakt en maar twee keer gescoord, maar kreeg nu werkelijk kans op kans om over de Rotterdammers heen te walsen.

Dat leek ook te gaan gebeuren toen Lars Veldwijk na een kwartier de score opende uit een lange pass van Wout Brama. De 24-jarige spits liep eenvoudig weg uit de rug van Eric Botteghin en passeerde de uitkomende Kenneth Vermeer. Vlak nadat Veldwijk zijn eerste competitiegoal van 2016 had gemaakt, was de Nottingham Forest-huurling opnieuw sneller bij de bal dan Botteghin. Ditmaal voorkwam Vermeer echter dat Feyenoord al vroeg tegen een 2-0 achterstand aankeek.

Lars Veldwijk schiet raak nadat hij Eric Botteghin op snelheid heeft geklopt. Enkele minuten daarna bracht Kenneth Vermeer wel redding toen Veldwijk nogmaals Botteghin te vlug af was.

Trainer Giovanni van Bronckhorst mocht zijn doelman ook in het restant van het eerste bedrijf dankbaar zijn bij kansen voor Thomas Lam en Wouter Marinus. En toen Vermeer wel geklopt was bij een schot van Queensy Menig, stond de paal een tweede treffer van PEC in de weg. Vijf minuten in de tweede helft bleek dat slechts uitstel van executie. Ditmaal sloeg Sven van Beek een modderfiguur in een poging Veldwijk af te stoppen. Die mocht zomaar doorlopen en raak schieten: 2-1.

Vlak voor rust had Van Beek er juist nog voor gezorgd dat Feyenoord de kleedkamers toch nog met een goed gevoel opzocht. Zonder één kans te hebben gecreëerd was het in de veertigste minuut plotseling raak toen de 21-jarige verdediger een corner van Jens Toornstra achter Mickey van der Hart schoot. Als de van Ajax afkomstige sluitpost vervolgens niet reddend had opgetreden bij twee schietkansen van Bilal Basaçikoglu, had die 1-1 zelfs een voorsprong kunnen inleiden.

Sven van Beek schreeuwt het uit van vreugde na de 1-1, maar zou vijf minuten na rust zelf de nederlaag inleiden met defensief geklungel.

Ook nadat Feyenoord weer op achterstand was gekomen, kreeg Basaçikoglu een uitgelezen mogelijkheid de zevende nederlaag op rij te voorkomen. Ditmaal stond voormalig Feyenoord-verdediger Bart Schenkeveld in de weg toen de vleugelspits op doel vuurde uit een voorzet van Jens Toornstra. Na het inbrengen van Eljero Elia en Michiel Kramer kwamen de zwalkende Rotterdammers nog wel in de buurt van de 2-2, maar die viel niet meer. De vierde nederlaag op rij in Zwolle was onvermijdelijk.

Zo groot als eind vorig seizoen (3-0) zou die niet uitvallen, omdat Kingsley Ehizibue in buitenspelpositie scoorde uit een corner, Schenkeveld over en naast schoot en Menig de lat raakte. In de slotminuut sloeg Ehizibue uit de counter uiteindelijk toch nog toe: 3-1. Het bewees dat de Rotterdamse gifbeker nog steeds niet leeg is, want Feyenoord verzuimt de derde plaats te heroveren op Heracles Almelo door voor de zevende keer op rij te verliezen in de Eredivisie. Het clubrecord staat daarmee opnieuw scherper.