Ghana wél goed uit de startblokken op Afrika Cup

In tegenstelling tot enkele andere titelkandidaten is Ghana wel goed begonnen aan het toernooi om de Afrika Cup. De verliezend finalist van twee jaar geleden won het eerste groepsduel met Oeganda: 1-0.

De eerste dagen van het toernooi in Gabon kwamen andere grootmachten als Algerije en Ivoorkust niet verder dan een gelijkspel. Ghana brak met die trend dankzij een rake strafschop van André Ayew na ruim een half uur. De West Ham United-aanvaller schoot uiterst kalm raak na een lichte overtreding op captain Asamoah Gyan. Even daarvoor had Ayew op aangeven van zijn broer Jordan Ayew een grote kans nog onbenut gelaten. Hij schoot te slap in.

Voor The Black Stars had die sterke fase voor rust meer kunnen opleveren. Voormalig Vitesse-speler Christian Atsu liet zich gelden met enkele goede acties, maar Gyan kopte naast uit zijn voorzet. Na de 1-0 van Ayew kroop Oeganda (voor het eerst sinds 1978 weer actief op de Afrika Cup) uit zijn schulp, maar de gelijkmaker zat er niet in. Farouk Miya (Standard Luik) was vlak voor rust met een schot in het zijnet nog het gevaarlijkst, ondanks de goede bedoelingen na rust.

Het achterover leunende Ghana trok de overwinning daarom vrij eenvoudig over de streep. Atsu had er zelfs nog 2-0 van kunnen maken in de slotfase, maar Oeganda-doelman Dennis Onyango redde uitstekend. Later deze avond (20.00 uur) komen Mali en zevenvoudig Afrikaans kampioen Egypte voor het eerst in actie in Groep D.