Ghana bereikt eindstrijd in door fans ontsierde halve finale

In een chaotisch verlopen halve finale heeft Ghana zich ten koste van gastland Equatoriaal-Guinee verzekerd van een plek in de eindstrijd om de Afrika Cup tegen Ivoorkust (3-0). Het duel in Malabo werd ontsierd door schandalig gedrag van de supporters van het gastland en lag meer dan een half uur stil.

Ghana bereikt eindstrijd in door fans ontsierde halve finale

Ghana toonde donderdagavond dat het een finaleplaats waardig is. Het duurde weliswaar bijna een helft voordat The Black Stars het heft echt in handen namen, maar toen was de strijd ook meteen gestreden. Jordan Ayew benutte in de 42ste minuut feilloos een penalty en kort voor het rustsignaal schoot Wakaso Mubarak overtuigend binnen na een door de pijlsnelle Christian Atsu (ex-Vitesse) ingeleide counter. André Ayew tekende een kwartier voor tijd voor het slotakkoord.

Dat lieten de fans van het gastland niet zomaar over hun kant gaan. Toen de spelers van Ghana halverwege de kleedkamer wilden opzoeken moesten ze door politieagenten worden beschermd met schilden, omdat ze werden bekogeld door het thuispubliek. Die belaagden vervolgens ook de in Malabo aanwezige Ghanese fans, die in de slotfase het veld opvluchtten om aan hun belagers te ontsnappen. Scheidsrechter Eric Otogo-Castana legde de wedstrijd daarop stil.

Tijdens die onderbreking van meer dan een half uur haalden de spelers van Equatoriaal Guinee talloze waterflessen, gebruikt als projectiel, van de sintelbaan, vloog er een helikopter boven het stadion en werd er traangas gebruikt om de situatie onder controle te krijgen. Ondertussen werden de Ghanese fans in veiligheid gebracht.

Toen de wedstrijd eenmaal was hervat werden er voor de vorm nog een paar minuten gespeeld. Dat veranderde niets aan de finaleplaats van Ghana, dat zondag in Bata aantreedt tegen Ivoorkust. Een dag eerder speelt Equatoriaal-Guinee, opnieuw in Malabo, om de derde plaats tegen DR Congo.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen