Gestolen overwinning voor Ajax in Klassieker

Op efficiënte wijze heeft Ajax de Klassieker in De Kuip gewonnen: 0-1. Feyenoord had het betere van het spel en creëerde vooral voor rust voldoende kansen, maar de Rotterdammers misten opnieuw een echte doelpuntenmaker om de aartsrivaal van de vierde overwinning van het seizoen af te houden. Een competitiezege op eigen veld blijkt tot nu toe te veel gevraagd voor Fred Rutten en zijn mannen.

De 58ste Klassieker in De Kuip in competitieverband was het verhaal van de afgelopen jaren bij beide clubs in een notendop. Waar Ajax vier keer op rij kampioen werd zonder échte goalgetter, keerde Feyenoord vooral dankzij de doelpunten van John Guidetti en Graziano Pellè terug aan de top. De laatste drie confrontaties met Ajax in Rotterdam illustreren het belang van beide spitsen, die gezamenlijk vijf van de zeven Feyenoord-goals maakten.

Hoewel dat niet altijd goed was voor een zege, waren de Zweed en de Italiaan wel bepalend voor het aanvalsspel van de Stadionclub. Zondag stelde trainer Fred Rutten Colin Kazim-Richards op in de hoop dat hij in de voetsporen zou treden van zijn twee illustere voorgangers. Gepaard met de tactiek van Feyenoord, dat het initiatief wilde nemen en zich aan die belofte hield, moest dat de eerste competitiezege sinds 10 augustus opleveren. De strategie van Rutten werkte echter maar deels tegen Ajax, dat slechts vier van de laatste 24 Klassiekers in De Kuip verloor en opnieuw overeind bleef.

Ajax nam al gauw de leiding in De Kuip via deze vrije trap van Ricardo van Rhijn.

De Amsterdammers moesten met het mes op de keel weliswaar regelmatig ver terug, maar incasseerden geen doelpunt. Jasper Cillessen had in de openingsfase een engeltje op de lat zitten, toen zowel Jordy Clasie, Ruben Schaken als Sven van Beek het aluminium raakten. De doelman van Oranje mocht ook later in de eerste helft van geluk spreken. Eerst volleerde Kazim-Richards net naast, vlak voor rust miste de basisdebutant een levensgrote kans.

Omdat Feyenoord onder aanvoering van Clasie veelvuldig druk zette, kon de ploeg van Frank de Boer het geliefde spelletje niet spelen. Het deed echter weinig af aan de efficiëntie van de bezoekers. De afwezigheid van Lasse Schöne leek vooraf zwaar te wegen, maar Ricardo van Rhijn liet al na vijf minuten zien dat Ajax voor zijn productie niet afhankelijk is van één speler. De rechtsback krulde een vrije trap langs de aan de grond genagelde Kenneth Vermeer.

Het was een van de weinige keren dat Vermeer zijn voormalige ploeggenoten zag opduiken voor zijn doel. Voor rust hoefde de 28-jarige doelman verder alleen in actie te komen bij een schot van Anwar El Ghazi, dat hij stijlvol over de lat tikte. Vlak na de hervatting stond hij op zijn post toen Kolbeinn Sigthórsson aan de aandacht van de Feyenoord-defensie was ontsnapt.

Tijdens zijn eerste Klassieker als speler van Feyenoord hoefde Kenneth Vermeer maar zelden in actie te komen.

Dat de tot dan toe onzichtbare IJslander die kans kreeg, bleek achteraf een teken aan de wand. De speelwijze van de eerste helft kostte Feyenoord dusdanig veel energie dat de tweede helft veel minder spektabel bood dan Rutten gezien de tussenstand hoopte. Ajax wachtte af waar de Rotterdammers nog toe in staat waren, en zag dat dat bij gebrek aan een echte aanvalsleider in de eerste fase na rust bar weinig was.

Pas nadat Rutten met Elvis Manu en Tonny Vilhena twee verse krachten had gebracht was er weer werk aan de winkel voor Cillessen, die een kopbal van Jean-Paul Boëtius pareerde. Nadat Mitchell Te Vrede Kazim-Richards had vergezeld in de spits sloeg de vlam in de slotfase nog één keer in de pan. De clubtopscorer was nog twee keer heel dicht bij de gelijkmaker en had, net als Kazim-Richards voor rust, moeten scoren. De derde nederlaag op rij in eigen huis bleek echter onvermijdelijk.

De pijnlijke vijftiende plaats is voor Feyenoord het voorlopige resultaat van de slechtste seizoenstart sinds 2008/09. Koploper PSV heeft inmiddels al tien punten meer, nummer twee Ajax staat zeven punten voor.