Geschorste Barton in schaduw van Cantona en Juanito

Joey Barton kreeg woensdag een schorsing van twaalf wedstrijden voor zijn buitensporige gedrag in het duel tussen Queens Park Rangers en Manchester City. De uitsluiting van Barton (op de foto met Carlos Tévez) valt echter in het niet bij enkele langdurige schorsingen uit het verleden.

Geschorste Barton in schaduw van Cantona en Juanito

Zo kreeg FC Amersfoort-verdediger Henk van Ramselaar in het seizoen 1975/76 een schorsing van tweeënhalf jaar, omdat hij arbiter George Oetelmans in zijn onderbuik had getrapt. Van Ramselaar ging volledig door het lint nadat hij een gele kaart had gekregen omdat hij Oetelmans aan zijn shirt had getrokken.

Waar Van Ramselaar nadien nooit meer zou terugkeren in het betaalde voetbal, daar keerden andere langgestraften na een maandenlange schorsing wel terug binnen de lijnen. Zo voetbalde Manchester United-vedette Eric Cantona nog twee seizoenen door, nadat hij negen maanden lang niet gerechtigd was om te voetballen. De Fransman had Crystal Palace-fan Matthew Simmons aangevallen met een karatetrap.

In de jaren tachtig kreeg de heetgebakerde Spaanse aanvaller Juanito een schorsing voor vijf jaar in alle Europese competities aan zijn broek. De 34-voudig Spaans international stond in het Europa Cup I-duel tussen Real Madrid en Bayern München voor de ogen van de scheidsrechter op de rug van Lothar Matthäus, om hem vervolgens nog een schop op het gezicht te geven (foto onder). Desondanks kon Juanito in de Spaanse liga gewoon zijn wedstrijden blijven spelen. De kleine buitenspeler van De Koninklijke liet zich wel vaker gaan. Een jaar eerder spuugde hij nog naar voormalig ploeggenoot Uli Stielike in de wedstrijd tussen Real Madrid en Xamax Neuchâtel. En eind jaren zeventig werd hij voor twee jaar geweerd uit alle Europese bekertoernooien, omdat hij grensrechter Adolf Prokop aanviel tijdens de confrontatie met Grasshoppers.

Zulke langdurige uitsluitingen komen in het hedendaagse voetbal nauwelijks meer voor. De schorsing van twaalf wedstrijden die Joey Barton kreeg, omdat hij Carlos Tévez velde met een elleboogstoot en daarna Sergio Agüero op een knietje en Vincent Kompany op een kopstoot trakteerde, is naar de huidige maatstaven in het Europese topvoetbal daarom extreem lang te noemen.

Zo moest Axel Witsel als speler van Standard Luik aanvankelijk elf wedstrijden aan de kant zitten na zijn horrortackle op Anderlecht-verdediger Marcin Wasilewski. Later werd die straf teruggebracht tot acht duels. Real Madrid-verdediger Pepe maakte het in 2009 al even bont door vol op de rug van Getafe-middenvelder Javi Casquero te staan. Het leverde de Portugees een schorsing van tien duels op.

Op de Nederlandse velden zorgde Luis Suarez in november 2010, vlak voor zijn vertrek naar Liverpool, nog voor opschudding door Otman Bakkal in de wedstrijd tussen Ajax en PSV in zijn nek te bijten (foto onder). De Uruguayaanse aanvaller werd door de KVNB geschorst voor zeven wedstrijden. Dit seizoen moest Suarez opnieuw een dergelijke straf uitzitten, omdat hij Patrice Evra racistisch zou hebben bejegend. (Tim Vos) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's