Gervinho werkt weer voor zijn geld bij attractief AS Roma

Reacties

De negende speelronde van de Serie A begint zaterdagmiddag. VI-redacteur Oscar van der Horst blikt vooruit, met speciale aandacht voor de topper tussen Fiorentina en AS Roma.

Gervinho werkt weer voor zijn geld bij attractief AS Roma

Nee, een beetje zelfoverschatting is Gervinho niet vreemd. Toen de aanvaller van AS Roma hoorde dat Al Jazira hem met een lucratief aanbod wilde verleiden tot een overstap naar de Verenigde Arabische Emiraten, deed hij de club een tegenvoorstel. Hij wilde graag nog een privéstrand en huisvesting voor zijn hele familie. Voor zijn eigen gemak eiste hij een helikopter die 24 uur per dag voor hem paraat stond en ook een abominabele hoeveelheid vliegtickets naar zijn geboorteland Ivoorkust, voor het geval dat.

Maar ook in de woestijn kennen ze hun grenzen. Ze zagen in Gervinho iemand die op termijn voor problemen zou kunnen zorgen in de spelersgroep. Al voerde Al Jazira later 'sportieve gronden' aan als argument voor het afketsen van de transfer. Hoe dan ook kon de aanvaller zich weer gedesillusioneerd melden op de training bij Roma, waar hij weer hard moest werken voor zijn centen. Zijn contract werd in september vorig jaar opgewaardeerd tot 2,9 miljoen euro per jaar, een schijntje bij wat hij in het Midden-Oosten voor ogen had.

Tegenvaller
Voor Roma was het afketsen van de transfer ook een tegenvaller, want de Ivoriaan was na zijn contractverlenging geen schim meer van de ongrijpbare vleugelspits die met de Romeinen in het seizoen 2013/14 een serieuze aanval had gedaan op het ongenaakbare Juventus in de Serie A. Eerder had hij een groot aandeel in het kampioenschap van Lille in de Franse Ligue 1, maar de aanval op de Scudetto strandde letterlijk in schoonheid. Geroemd om het sierlijke en attractieve spel moesten de Romeinen het doen met een verdienstelijke tweede plaats.

Waar Gervinho symbool stond voor het nieuwe elan van de ploeg, was hij het jaar later de personificatie van de terugval. Hij haalde vooral het nieuws als hoofdrolspeler in de wedstrijd tegen Feyenoord, waarin hij een van zijn spaarzame doelpunten maakte en een opblaasbare banaan naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Daarna bleef het lang stil rond Gervinho, die Francesco Totti de schuld gaf voor zijn slechte prestaties. De aanvoerder zou hem geen fatsoenlijke ballen geven. Hoewel hij het later als grapje bestempelde, schoten deze opmerkingen bij Totti in het verkeerde keelgat.

Francesco Totti (links) en Gervinho in gelukkiger tijden. Hier vieren ze samen een doelpunt van Miralem Pjanic.
Francesco Totti (links) en Gervinho in gelukkiger tijden. Hier vieren ze samen een doelpunt van Miralem Pjanic.

De dagen van Gervinho leken geteld in Rome, waar hij ook na zijn mislukte transfer weer voor opschudding zorgde. Of hij er wat aan kon doen of niet: doordat hij niet door de douane kwam, miste hij de Indonesische zomertrip met zijn club. Misschien was het jaar ook te zwaar geweest, na een WK en met in januari ook nog een Afrika Cup met Ivoorkust. Ondanks de winst van dat laatstgenoemde toernooi had Gervinho zich niet onbetuigd gelaten door in de poulewedstrijd tegen Guinee tegenstander Naby Keita een klap te geven. Het lange seizoen eindigde met een hamstringblessure.

Ondanks de onrust die Gervinho en ook trainer Rudi García in Rome veroorzaakten, bleef veel bij het oude. García bleef ondanks de teleurstellende resultaten aan als hoofdtrainer en wist zijn ploeg op de valreep nog scherp te krijgen om zich ten koste van stadgenoot Lazio direct te kwalificeren voor de Champions League. En ook het nieuwe seizoen begon met een enorme meevaller, toen op de tweede speeldag werd afgerekend met regerend kampioen Juventus (2-1). Alles valt ineens weer op zijn plek bij de hoofdstedelingen, die met afstand voor de meeste goals zorgen in de Serie A.

Spektakel
En ook in Europa zorgen ze voor spektakel, door deze week met 4-4 gelijk te spelen tegen Bayer Leverkusen. En heel stilletjes maakt ook Gervinho weer deel uit van de formatie van García. Met vier goals en twee assists heeft hij zijn prestaties van het hele vorige seizoen al bijna geëvenaard, al overheerst vooral in de Champions League de teleurstelling van de magere resultaten. Maar toch, de Romeinen doen op alle fronten weer mee, mits er de komende weken een paar goede prestaties worden geleverd op zowel nationaal als internationaal vlak.

Vooral in de Serie A kan Roma zijn slag slaan, nadat ploegen als Juventus en AC Milan uiterst zwak aan de nieuwe competitie begonnen zijn. Met Fiorentina speelt het zondag een direct duel om de eerste plaats in de competitie. Met wedstrijden tegen Inter en Lazio in het vooruitzicht weten de Romeinen snel waar ze aan toe zijn. Met een belangrijke rol voor Gervinho, die zelf overigens in alle toonaarden ontkende dat hij zulke gortige eisen had bij een mogelijk avontuur in het Midden-Oosten. Het zal zijn geloofwaardigheid ten goede komen als hij zich weer gedraagt. En dat ook blijft doen.

Programma
Empoli 24-10
15:00
Genoa
Carpi 24-10
18:00
Bologna
Palermo 24-10
20:45
Internazionale
Sampdoria 25-10
12:30
Hellas Verona
Juventus 25-10
15:00
Atalanta Bergamo
AC Milan 25-10
15:00
Sassuolo
Udinese 25-10
15:00
Frosinone
Fiorentina 25-10
18:00
AS Roma
Lazio 25-10
18:00
Torino
Chievo 25-10
20:45
Napoli
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.