Geprikkelde Sneijder start cruciaal seizoen voortvarend

Wesley Sneijder is tot op heden bezig aan een uitstekend seizoen. Als grote animator van Galatasaray moet de 29-jarige Nederlander de ambities van de Turkse grootmacht gaan waarmaken. Als dat lukt profiteert ook het Nederlands elftal daarvan.

Geprikkelde Sneijder start cruciaal seizoen voortvarend

Sneijder was maandagavond in het eerste competitieduel van de landskampioen van grote waarde voor zijn ploeg. Als dirigent zorgde hij zelf voor het eerste doelpunt en vervulde hij een hoofdrol bij de tweede treffer. Sneijder stuurde spits Burak Yilmaz de diepte in. Zijn Turkse collega hield aan die sprint een strafschop over, die hij zelf benutte. Uiteindelijk zou de titelhouder met 2-1 winnen van Gaziantepspor.

Koorts
Dat Sneijder gebrand is op goede prestaties, blijkt wel uit het feit dat hij maandag met 38 graden koorts aantrad. Volgepropt met medicijnen was hij resoluut toen trainer Fatih Terim hem rust wilde gunnen. Nee, Sneijder wilde zich bewijzen. Een uitstekende voorbereiding moest en zou een vervolg krijgen bij de competitiestart.

Dat brandende verlangen kan niet losgezien worden van het Nederlands elftal. Tijdens de Azië-trip van vorig seizoen ontnam bondscoach Louis van Gaal de in de maanden daarvoor nog zo belangrijk gemaakte Sneijder zijn aanvoerdersband. Robin van Persie werd op papier de nieuwe leider van Oranje. En Sneijder zou volgens Van Gaal eerst maar eens fit moeten worden.

Onlangs bleek in aanloop naar de oefeninterland in Portugal (1-1) dat Van Gaal meent dat Sneijder nog steeds niet topfit is. De man die Oranje op het WK van 2010 als uitblinker naar de tegen Spanje verloren WK-finale gidste met vijf doelpunten werd niet opgenomen in de selectie. Tijdens de interlandperikelen benadrukte Van Gaal bovendien nog maar eens zijn standpunt. Sneijder moest over een lange periode gaan presteren.

Fit
En dat is precies waar Sneijder vooralsnog mee bezig is in het seizoen van de waarheid. Uit de tests van Galatasaray blijkt dat de Nederlander een van de fitste spelers van de selectie is. Mogelijk een gevolg van het doortrainen in de zomer.

Bovendien lijkt Terim de kwaliteiten van Sneijder helemaal ingepast te hebben. Waar voor de Nederlander vorig seizoen halverwege een plekje gezocht moet worden, heeft de Turkse coach de vaste stek gevonden.

Sneijder met Drogba en Hamit Altintop.
Sneijder met Drogba en Hamit Altintop.

In de rug van de topspitsen Burak Yilmaz en Didier Drogba rendeert Sneijder, die vorig seizoen zelfs enkele keren als hangende linksbuiten werd opgesteld, optimaal. Met de beresterke Drogba heeft de voormalige Ajacied een aanspeelpunt in het zestienmetergebied en bovendien iemand die zijn voorzetten doeltreffend kan afronden. Met Yilmaz beschikt Sneijder over de kilometervretende spits die continu in de diepte wacht op ballen van zijn Nederlandse teamgenoot. Een gouden driehoek is gevonden.

Daarbij is opvallend dat er met een klein beetje creativiteit  een vergelijking is te maken met hét topseizoen van Sneijder bij Internazionale, 2009/10. Toen blonk doelpuntenmaker pur sang Diego Milito mede dankzij Sneijder uit en was het Samuel Eto'o aan wie de nodige diepe ballen gericht waren. Met Internazionale won Sneijder toen de Champions League, waarna zijn hoofdrol op het WK volgde.

Vier seizoenen na dato hoopt Galatasaray dat Sneijder opnieuw zijn klasse kan etaleren in de Champions League. De prestatie van vorig seizoen, toen Sneijders oude werkgever Real Madrid in de kwartfinale te sterk was, moet worden verbeterd. Bovendien wacht in eigen land de twintigste landstitel, de derde op rij. Sneijder gaf al eens aan dat dit het jaar van de waarheid moet worden en Van Gaal erkende niet om een Sneijder in vorm heen te kunnen. Een hereniging bij Oranje lijkt dit seizoen aanstaande. (Tim Tempelaars)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen