Genk wil duel na horen VAR-audio nog altijd overspelen, dit is de procedure

Reacties

RC Genk blijft bij het standpunt dat het duel met Anderlecht overgespeeld moet worden. De aanleiding daarvoor is een verkeerde arbitrale beslissing met betrekking tot een strafschop. Het Professional Referee Department (PRD) buigt zich vrijdag over de kwestie.

Genk wil duel na horen VAR-audio nog altijd overspelen, dit is de procedure
© Pro Shots
Anderlecht
Anderlecht
2 - 1
Genk
Genk

Op 23 december deed zich een opmerkelijke situatie voor tijdens Genk tegen Anderlecht. De rebound van een strafschop van Genk werd door Yira Sor binnengeschoten, maar de VAR greep in, omdat Sor te vroeg was ingelopen. Daarna werd besloten Anderlecht een vrije trap te laten nemen, maar op de beelden was te zien dat een Anderlecht-verdediger eveneens te vroeg inliep. Volgens de regels moet de strafschop dan overgenomen worden.

Bekijk het moment hieronder:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat gebeurde niet en de wedstrijd werd gewonnen door Anderlecht. Genk diende een klacht in en kreeg in aanloop naar de zitting de VAR-audio toegestuurd. 'Op basis van wat onze juristen hebben gezien en gehoord, zijn we ervan overtuigd dat het gaat om een vergissing omtrent de spelregels', verklaarde Genk, terwijl Anderlecht weigerde commentaar te geven.

Genk heeft gevraagd om de zitting 'in het kader van transparantie' openbaar te maken, maar daar heeft het Referee Department geen gehoor aan gegeven. De huidige nummer vier van de Belgische competitie hoopt dat het duel overgespeeld kan worden.

Procedure
Tijdens de zitting zal het Referee Department eerst moeten erkennen dat er een fout is gemaakt. Die kans is groot, want direct na afloop van het duel werd dat al toegegeven. Als het PRD de fout heeft erkend, is er daarmee vrijdag nog geen definitieve uitspraak. Dan is het de beurt aan de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal.

Zij moeten antwoord geven op de vraag of de vergissing invloed had op het wedstrijdverloop. Als dat daadwerkelijk het geval was, kan worden besloten om het duel te laten overspelen. Dat gebeurt echter weer in een andere zitting. Het is nog maar de vraag wanneer de Disciplinaire Raad samenkomt en wanneer de uitspraak mag worden verwacht. Vorig seizoen duurde de uitspraak na het stopzetten van Charleroi tegen KV Mechelen vier maanden.

Pro League

Stand Pro League 2023/2024

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
3
Antwerp
30
14
10
6
55-27
+28
52
4
Club Brugge
30
14
9
7
62-29
+33
51
5
Cercle Brugge
30
14
5
11
44-34
+10
47
6
Genk
30
12
11
7
51-31
+20
47
7
Gent
30
12
11
7
53-38
+15
47
* Actueel tot en met 6 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.