Gemoederen tussen Barcelona en Real blijven verhit

Barcelona en Real Madrid beëindigden woensdagavond het tweeluik om de door Barça gewonnen Supercopa met een massale knokpartij. Anderhalve dag later zijn de gemoederen nog even verhit en lijkt de kloof tussen de twee kampen, die zich beiden niet onbetuigd laten, groter dan ooit.

Gemoederen tussen Barcelona en Real blijven verhit

De schermutselingen van woensdagavond waren de climax van een chaotische tweede helft waarin harde overtredingen de boventoon voerden en nog maar nauwelijks gevoetbald werd. Vooral de Real-verdedigers Marcelo en Pepe lieten zich van hun slechtste kant zien. Pepe maakte met enkele wilde charges het leven van de Barça-aanvallers zuur, maar invaller Marcelo spande de kroon.

Toen de Braziliaanse back in blessuretijd na een onbesuisde tackle op de kersverse Catalaanse lieveling Cesc Fabregas uit het veld werd gestuurd, ontbrandde langs de zijlijn een ordinaire vechtpartij. Daarna kregen ook Mesut Özil (Real) en David Villa (Barça) nog een rode kaart voorgehouden.

Barça-aanvoerder Xavi spreekt de spelers van Madrid aan op hun 'betreurenswaardige gedrag', dat volgens hem niet bij past bij het imago dat het instituut Real in een halve eeuw zorgvuldig heeft opgebouwd. Een van de Madrileense zondebokken, Mesut Özil, liet zich tijdens de vechtpartij uit pure razernij helemaal gaan, maar lichtte in een reactie na afloop toe dat hij slechts handelde uit (zelf)verdediging. <br /><br /> Eerder al liet Barcelona-trainer Josep Guardiola meteen na de wedstrijd weten de relletjes te betreuren, zonder echter namen te noemen. Dat deed centrumverdediger Gerard Piqué wel. Hij wijst met een beschuldigende vinger richting Real-coach José Mourinho. 'Hij maakt het Spaanse voetbal kapot.'

Diezelfde Mourinho liet zich tijdens het opstootje vlak voor tijd inderdaad niet onbetuigd door een vinger in het oog van de Catalaanse assistent-trainer Tito Vilanova te steken, maar dat was pas nadat Vilaonova zelf was begonnen met provoceren.

De kritiek van het Barça-kamp richting Real is inmiddels niet nieuw meer. Vanuit het Madrileense kamp komt nu echter ook kritiek richting de eigen spelersgroep. Sportkrant AS vindt het Real van Mourinho een 'twistzieke' ploeg die er telkens weer op uit is om ruzie te maken met zijn aartsrivaal.

Zo noemde de Madrileense captain Iker Casillas nieuwkomer Cesc Fabregas in de nasleep van het duel een duikelaar en beticht hij Barça-ster Lionel Messi ervan dat hij bij elk duel meteen naar de grond gaat. Voormalig Real-aanvaller Fernando Morientes is woedend dat zijn oude ploegmakker zich zo respectloos uitlaat over zijn tegenstanders en is niet te spreken over de wedstrijdinstelling van de ploeg van Mourinho. 'Ik schaam me om een Madridista te zijn', zo liet Morientes weten aan het radiostation Cadena Copa.

Voetbal International deed een klein onderzoekje naar de vijandigheid. De cijfers spreken in ieder geval niet in het voordeel van Mourinho en zijn mannen. Onder het bewind van de Portugese tacticus verzamelde Madrid in zeven Clásico’s inmiddels zes rode kaarten. Eerder werden onder Mourinho al Didier Drogba, Asier del Horno (beiden namens Chelsea) en Thiago Motta (Internazionale) in een wedstrijd tegen Barcelona van het veld gestuurd. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's