Gemiste kansen en dubieuze strafschop kosten Ajax zege

Met een gelijkspel op bezoek bij APOEL Nicosia (1-1) voldeed Ajax aan de minimale eis die trainer Frank de Boer voor aanvang van het Champions League-duel stelde. De twijfelachtige rol van de arbitrage én de gemiste kansen van Kolbeinn Sigthórsson en Thulani Serero zullen de Amsterdammers echter een bittere nasmaak bezorgen.

Na zijn hattrick tegen NAC Breda (2-5) van zaterdag gaf Frank de Boer weer het vertrouwen aan spits Kolbein Sigthórsson, die met het tekenen van een langer contract dit seizoen een nieuwe start hoopt te maken bij Ajax. Op Cyprus bleek echter al in de tweede minuut waarom Sigthórsson ook na vier jaar in Amsterdam nog geen gevestigde naam is. Davy Klaassen bood hem op enkele meters van het doel een gigantische kans, maar de IJslander mikte ruim een meter naast.

Beloning
Het zijn momenten die uiteindelijk het verschil kunnen maken tussen overwintering in het miljoenenbal en een rol in de marge achter groepsgenoten Barcelona en Paris Saint-Germain. Zeven minuten later kreeg Sigthórsson de kans zijn misser goed te maken, maar hij kwam na een nieuwe voorzet van Klaassen nét tekort. De beloning voor het behoorlijke begin van het duel kreeg Ajax in de 28ste minuut alsnog. Lukas Andersen stuurde zijn net herstelde landgenoot Lasse Schöne diep, wiens inzet werd gekeerd door doelman Urko Pardo. Op de rebound van de doorgelopen Andersen (foto) had Pardo echter geen antwoord: 0-1.

Lucas Andersen, die de voorkeur kreeg boven Anwar El Ghazi, wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt.

Lang genoot Ajax niet van die voorsprong, want twee minuten later rechtte APOEL de rug met behulp van de arbiter. Milorad Mazic wees op aanwijzen van zijn assistent naar de stip na een vermeende handsbal van Ricardo van Rhijn. Woedende protesten van Ajacieden haalden niets uit en brachten Gustavo Manduca niet in de war, want hij schoot vanaf elf meter beheerst raak: 1-1. Het was de opmaat naar een voor Ajax penibele slotfase van de eerste helft, waarin Cillian Sheridan de gastheren bijna nog op voorsprong bracht nadat Niklas Moisander op snelheid werd geklopt.

Wild
Ook na de pauze oogde Ajax onzeker, wat in de 56ste minuut werd geïllustreerd door doelman Jasper Cillessen. Hij kwam wild en onnodig uit zijn doel en vloerde daarbij Sheridan, waarvoor hij een gele kaart kreeg. Even daarvoor had Sheridan de Amsterdammers ook al laten schrikken, door van dichtbij naast te koppen, terwijl Schöne namens Ajax het Cypriotische doel tevergeefs onder vuur had genomen.

Twintig minuten voor het einde kantelde het duel in het voordeel van Ajax. Cillessen klemde een pegel van Mario Sergio en knalde de bal in een keer naar voren richting Sigthórsson, die zich op wilskracht langs Carlão wurmde en zichzelf daarmee een enorme kans verschafte. Scoren deed hij opnieuw niet, want Pardo stond in de weg. Met het inbrengen van Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna in de 75ste minuut maakte De Boer zijn intenties duidelijk.

Tekortgedaan
Tot een zege leidde het echter niet, ondanks een gevaarlijke vrije trap van Ricardo van Rhijn en een schietkans van Thulani Serero voor open doel, waardoor Ajax na twee groepsduels twee punten bezit. In de wetenschap dat de strafschop van APOEL een onterechte was, zullen de Amsterdammers zich echter tekortgedaan voelen. Ajax vervolgt zijn deelname aan de Champions League op 21 oktober met een bezoek aan Barcelona. APOEL ontvangt dan Paris-Saint Germain.