Gehavend Nederlands elftal treft Colombia van 'El Tigre'

Voetbal International volgt de verrichtingen van het Nederlands elftal op de voet. Dinsdagavond ontvangt Oranje om 20.30 uur Colombia als tegenstander in De Arena.

Gehavend Nederlands elftal treft Colombia van 'El Tigre'

Nederland

Oranje treedt dinsdagavond in de Arena aan tegen Colombia met een compleet ander gezicht dan normaal. Door blessureleed kreeg bondscoach Louis van Gaal te maken met een stortvloed aan afmeldingen. Het rijtje afwezigen (al dan niet gedurende langere tijd) is imposant, zeker kijkend naar de ervaring die daarmee wordt ingeboet.

Dirk Kuijt - 98 interlands
Wesley Sneijder - 96 interlands
Robin van Persie - 81 interlands
Arjen Robben - 73 interlands
Nigel de Jong - 69 interlands
Klaas-Jan Huntelaar - 60 interlands
Ibrahim Afellay - 44 interlands
Michel Vorm - 14 interlands
Bruno Martins Indi - 12 interlands
Jetro Willems - 11 interlands
Jordy Clasie - 6 interlands

Veelzeggend is dat na de ervaren Rafael van der Vaart (108 caps) Maarten Stekelenburg momenteel de meest ervaren international is. Hij speelde precies de helft van het aantal wedstrijden van Van der Vaart: 54. Joël Veltman (Ajax), Davy Pröpper en Patrick van Aanholt (beiden Vitesse) kunnen tegen Colombia hun debuut maken.

Kevin Strootman zal vier dagen na het 2-2 gelijkspel in Genk tegen Japan de aanvoerder van Oranje zijn. Voor de zesde keer begint hij een interland met de band om zijn arm. De middenvelder van AS Roma, die door de gezaghebbende krant La Gazzetta dello Sport in een elftal met de beste aankopen werd gekozen deze week, verloor nog nooit als Oranje-captain. Tegen Andorra (3-0), Roemenië (1-4 en 4-0) en Estland (3-0) werd telkens gewonnen in de kwalificatiecampagne. Alleen in het vriendschappelijke duel met Italië werd het een gelijkspel (1-1). Voor Strootman wordt het in Amsterdam zijn 24ste optreden in Oranje.

Uitgelicht
Met zijn sterk uitgeklede selectie staat er voor Van Gaal behalve prestige nog meer op het spel: de ongeslagen status in het kalenderjaar 2013. In de eerste elf interlands verloor het Nederlands elftal nog niet. De doelcijfers spreken daarbij boekdelen: 30-7.

1. Nederland-Italië, 1-1, vriendschappelijk
2. Nederland-Estland, 3-0, WK-kwalificatie
3. Nederland-Roemenië, 4-0, WK-kwalificatie
4. Indonesië-Nederland, 0-3, vriendschappelijk
5. China-Nederland, 0-2, vriendschappelijk
6. Portugal-Nederland, 1-1, vriendschappelijk
7. Estland-Nederland, 2-2, WK-kwalificatie
8. Andorra-Nederland, 0-2, WK-kwalificatie
9. Nederland-Hongarije, 8-1, WK-kwalificatie
10. Turkije-Nederland, 0-2, WK-kwalificatie
11. Japan-Nederland, 2-2, vriendschappelijk

Mocht Oranje erin slagen niet te verliezen van Colombia dan is er voor de achtste keer in de interlandhistorie sprake van een jaar zonder verliespartij. In de zeven jaren dat dit voorheen gebeurde, werden er wel aanmerkelijk minder duels afgewerkt: 1972 (5), 1977 (6), 1987 (8), 1991 (6), 1993 (7), 2002 (7), 2009 (11).

Colombia

Hoewel de naam van Colombia niet bij iedereen direct naar boven borrelt bij het noemen van de favorieten voor het WK van komende zomer in Brazilië, is de gelouterde ploeg van bondscoach José Pékerman wel degelijk een outsider. En dat terwijl de laatste WK-deelname van 1998 dateert. De vierde plaats op de FIFA-wereldranglijst is niet voor niets. Donderdag toonden de Zuid-Amerikanen nog maar eens aan die status waardig te zijn door met 2-0 te winnen van België, nota bene de nummer vijf op die lijst.

In de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule eindigde Colombia als tweede achter Argentinië. In zestien duels werd negen keer gewonnen, drie keer gelijkgespeeld en vier keer verloren. Met dertien tegentreffers beschikte Colombia bovendien over de minst gepasseerde defensie. De cijfers over het kalenderjaar 2013 zijn niet zo soeverein als die van Oranje. Van de elf interlands werden er zeven gewonnen, twee gelijkgespeeld en werd er verloren van Venezuela (1-0) en Uruguay (2-0).

Uitgelicht
De aanwezigheid van superster Radamel Falcao maakt van Colombia een ploeg die ieder moment kan toeslaan. 'El Tigre' (De Tijger) slaapt immers nooit, zo ondervonden de Belgen in Brussel nog maar eens. Na een goede eerste helft van De Rode Duivels had de spits van AS Monaco in de tweede helft aan een klein kansje genoeg om een van de twee goals te maken.

De cijfers van Falcao zijn veelzeggend. In zijn laatste twaalf interlands was hij negen keer trefzeker. In totaal scoorde hij twintig keer in zijn vijftig interlands. Ook bij zijn huidige club AS Monaco is de voorheen bij Atlético Madrid florerende spits op schot met negen doelpunten in dertien wedstrijden. Aan de verdedigers van Oranje de taak de doelpuntenmaker pur sang af te stoppen.

Onderlinge historie

Nog nooit in de interlandhistorie stonden Colombia en Nederland tegenover elkaar. Wel trof het Nederlands elftal al 33 keer een Zuid-Amerikaanse tegenstander: dertien keer winst, twaalf keer gelijk en acht keer verlies. Tegen Brazilië heeft Oranje het rijkste verleden: twaalf keer trof Nederland De Goddelijke Kanaries. Ook tegen Argentinië (8), Uruguay (6), Peru (3), Paraguay (2), Ecuador (1) en Chili (1) werd ooit gespeeld. De positieve balans is deels te verklaren door het feit dat Oranje van Peru, Paraguay, Ecuador en Chili nooit verloor. Tegen Brazilië, Argentinië en Uruguay gebeurde dat wel: respectievelijk vier, één en drie keer.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
18/11/2009 Nederland - Paraguay 0-0 Vriendschappelijk
02/07/2010 Nederland - Brazilië 2-1 WK-eindronde
06/07/2010 Uruguay - Nederland 2-3 WK-eindronde
04/06/2011 Brazilië - Nederland 0-0 Vriendschappelijk
08/06/2011 Uruguay - Nederland 1-1 Vriendschappelijk

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen