Gehavend Heerenveen kansloos onderuit bij Excelsior

Excelsior heeft in eigen huis de eerste overwinning geboekt sinds 26 oktober (3-0). SC Heerenveen had niets in te brengen op Woudestein.

De Friezen konden door blessures geen beroep doen op onder anderen Joey van den Berg, Jordy Buijs, Lerin Duarte en Sam Larsson, waardoor trainer Dwight Lodeweges moest puzzelen. Op de bank - die in totaal slechts 74 minuten ervaring in de Eredivisie had - zaten vier mogelijke debutanten, die zagen dat Excelsior vanaf het eerste fluitsignaal heer en meester was.

Eind oktober tegen FC Twente (2-1) hadden de Kralingers voor het laatst een thuiswedstrijd gewonnen in de Eredivisie, maar tegen Heerenveen was het eindelijk weer raak. Al hield de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen het onnodig lang spannend.

Nadat Luigi Bruins al na vijf minuten de score had geopend op aangeven van Daan Bovenberg, miste de thuisclub enkele opgelegde kansen. Daryl van Mieghem stuitte op doelman Kristoffer Nordfeldt, terwijl Jeff Stans van afstand op de lat schoot.

Ook in de tweede helft was het Excelsior dat heerste, maar kort na de rust miste Tom van Weert op aangeven van Jordan Botaka een enorme mogelijkheid op 2-0. In de vijftigste minuut was het echter alsnog raak. Op aangeven van Botaka maakte Van Weert het schitterend af. Het was al zijn negende doelpunt in de Eredivisie dit seizoen.

Heerenveen probeerde er nog wel een wedstrijd van te maken, maar de bezoekers werden nauwelijks gevaarlijk. Aan de andere kant was Excelsior veel gevaarlijker, maar een vrije trap van Van Mieghem werd door Nordfeldt ternauwernood uit het doel gehouden. Ook schoten van Botaka en Toni Varela gingen nipt voorlangs. In de extra speeltijd bepaalde invaller Kevin Vermeulen de eindstand echter alsnog op 3-0.

Door de overwinning komt Excelsior nu op 29 punten uit 25 duels, waarmee het de twaalfde plaats bezet. De voorsprong op nummer zestien Heracles Almelo is acht punten. SC Heerenveen besluit het weekend als nummer zeven met 38 punten.

{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}