Gehavend Engeland klopt verrassend sterker Spanje

Engeland heeft in eigen huis een verrassende 1-0 zege geboekt op Spanje. Waar de Engelsen veel afwezigen hadden, stond namens de bezoekers de sterkst mogelijke opstelling aan de aftrap. De Spanjaarden hadden dan ook het beste van het spel maar de overwinning was voor de Engelsen.

Waar Engeland het moest doen zonder vaste waarden als Steven Gerrard, John Terry en Wayne Rooney verscheen Spanje in oorlogssterkte aan de aftrap. Meest opvallende naam in het elftal van de Europees- en Wereldkampioen was David Silva die Fernando Torres op de bank hield. Waar hij overigens gezelschap had van spelers als Santi Cazorla, Cesc Fabregas, Juan Mata en Carles Puyol.

Het was dan ook Spanje dat de wedstrijd in handen nam. Het drong de gastheren ver terug op eigen helft en gaf bijzonder weinig weg. Dat bleek ook uit de statistieken die Opta tijdens de rust wereldkundig maakte. Spanje had 348 balcontacten op de helft van de tegenstander, de Engelsen slechts 75.

Tot grote kansen leidde het overigens niet. David Villa verscheen af en toe gevaarlijk voor Engeland-goalie Joe Hart maar treffers leverde het niet op. Tot verrassing van het volgepakte Wembley kwam de thuisploeg kort na rust op voorsprong. Een vrije trap van James Milner vond het hoofd van Darren Bent die, buiten bereik van Pepe Reina - die Spaans recordinternational Iker Casillas in de pauze was komen vervangen -, op de paal kopte. Frank Lampard was er als de kippen bij om de terugstuiterende bal in het doel te koppen.

De druk van Spanje nam vervolgens toe en de intensiteit van de wedstrijd verhoogde met enkele forse charges als gevolg. Illustrerend voor de vriendschappelijk wedstrijd die door het prestige eigenlijk veel meer was dan dat. Het leverde diverse kansen op. Villa raakte na een knappe actie de paal en invaller Fabregas had enkele schietkansen. De beste was vlak voor tijd maar de Barcelona-middenvelder mikte, alleen voor Hart, naast.

Ondanks drie minuten blessuretijd slaagde Spanje er echter niet meer in om een nederlaag te voorkomen. Foto: VI Images