Geen stress bij Hiddink, complimenten voor Huntelaar

Nederland keek tot aan de 61ste minuut tegen een achterstand aan, maar bondscoach Guus Hiddink kijkt tevreden terug op de 3-1 thuiszege op Kazachstan in de EK-kwalificatiecampagne.

'Ja, ik denk dat we tevreden kunnen zijn', reageerde Hiddink na afloop tegenover de NOS. Meer dan winst, zoals zijn wens was, zat er niet helemaal in. Maar de Achterhoeker kijkt toch content terug. 'Meer is toch wat grote vlagen gebeurde, maar bij hun enige corner komen we heel ongelukkig op achterstand. Daarna kom je tegen een muur van keeper en twee keer vijf spelers te spelen.'

'In de eerste helft kwamen we daar niet doorheen, maar we hebben de rust bewaard in de rust', vervolgde Hiddink. 'Ze hadden het voordeel van die goal, waardoor het een beetje handballen werd. Maar je weet dat als je zo blijft spelen, het een kwestie van tijd dat je op gelijke hoogte komt. Want ook in de eerste helft hebben we volop druk gezet. Als je dan niet scoort, weet je dat het in de laatste twintig minuten wel gebeurt.'

Klaas-Jan Huntelaar hielp Oranje over het dode punt. De invaller zorgde in de 61ste minuut, koud in het veld, voor de gelijkmaker. 'Al in de rust was het de opzet om hem te brengen, maar we hebben het even uitgesteld. Op het moment dat hij in het veld kwam, kregen we meteen het stadion erachter. Dat was mooi.' De spits van Schalke 04 maakte met een typische Huntelaar-goal 1-1. 'Dat was een mooi moment en tekent zijn natuur. Met zoveel finesse rondt hij af. Heerlijk om te zien.'

Door de overwinning heeft Nederland nu drie punten uit twee duels, waarmee het derde staat achter IJsland en Tsjechië, die beide zes punten hebben. Kazachstan en Letland hebben één punt, terwijl Turkije puntloos is. Maandag gaat Oranje op bezoek bij koploper IJsland.