Geduld Roda JC met Caanen is op

Reacties

Ton Caanen is niet langer technisch directeur van Roda JC. De hekkensluiter van de Eredivisie laat in een statement weten dat de partijen die conclusie samen hebben getrokken, 'in het belang van de club'.

Geduld Roda JC met Caanen is op

Caanen legt zijn werkzaamheden per direct neer, in een later stadium zal worden bekeken hoe zijn resterende contractjaar ingevuld zal worden. Mogelijk keert hij na dit seizoen terug in een andere rol.

Met het besluit komt een einde aan een uiterst tumultueus dienstverband van de technisch directeur. Zijn komst in het najaar van 2015 zorgde al direct voor grote ophef binnen de club. Het bureau van Han Berger, destijds ingeschakeld als organisatieadviseur, had juist gepleit tegen een  aanstelling van Caanen. Dit omdat er intern te veel weerstanden zouden leven tegen het voormalig hoofd opleidingen. Trainer Darije Kalezic presenteerde de clubleiding zelfs een lijst met 23 redenen waarom Caanen ongeschikt zou zijn voor de functie. Roda nam die ter kennisgeving aan en legde de technisch directeur voor drie jaar vast.

De club hoopte te kunnen profiteren van het netwerk van Caanen, die zei een samenwerking met Tottenham Hotspur te kunnen realiseren. Tot een daadwerkelijke overeenkomst met de Londenaren zou het nooit komen. Volgens Caanen lag dat aan de weigerachtige houding van Kalezic, maar ook na diens ontslag afgelopen zomer kwam er geen schot in de zaak. De moeizame band met Kalezic leidde een jaar lang tot een hoop conflicten.

Voormalig Roda JC Kerkrade-trainer Darije Kalezic ergerde zich aan de bemoeizucht van Ton Caanen.
Voormalig Roda JC Kerkrade-trainer Darije Kalezic ergerde zich aan de bemoeizucht van Ton Caanen.

De trainer ergerde zich onder meer aan de bemoeizucht van Caanen en zette hem na het seizoen publiekelijk neer als 'autoverkoper'. Daarmee bezegelde hij zijn voortijdige vertrek. Opvolger Yannis Anastasiou werd binnengehaald als de man die Roda beter en aantrekkelijker zou laten presteren, maar daar is niks van terecht gekomen. De Griek voelde zich al gauw geharnast door de verplichting om met drie spitsen te moeten spelen, terwijl zijn selectie daarvoor de benodigde kwaliteiten ontbeerde. Anastasiou werd overladen met nieuwe spelers, maar zelden zat er eentje tussen met (directe) meerwaarde voor Roda JC.

Protesten
Caanen haalde dertig spelers naar Kerkrade, waarvan negen in de laatste transferperiode. Van dat laatste leger nieuwelingen stond er afgelopen zondag tegen ADO Den Haag maar één in de basis: Ognjen Gnjatic. Hij leidde met balverlies na een halve minuut een razendsnelle achterstand in. Roda verloor de degradatiekraker met 4-1 en zakte daardoor naar de laatste plaats. Caanen was andermaal mikpunt van forse kritiek bij de achterban, die voor het thuisduel met PEC Zwolle van donderdagavond al nieuwe protesten had aangekondigd.

Maar ook binnen de club leefde al langere tijd onvrede over het functioneren van Caanen. In onder meer technische staf, scouting en jeugdopleiding lagen de klachten over de technisch directeur voor het oprapen. Caanen was eerder dit seizoen wel degene die namens de club de eerste contacten had met Aleksei Korotaev, de Zwitserse Rus die later tot een gedeeltelijke overname van Roda overging. De investeerder en zijn rechterhand Stijn Janssen prezen Caanen voor zijn rol. Het leverde hem wat nieuw krediet op binnen Roda JC, maar dat brokkelde door de dramatische prestaties van de door hem gecomponeerde selectie ook snel weer af.  De leiding hoopt nu dat met het vertrek van Caanen de rust enigszins terugkeert tijdens de cruciale weken in het gevecht tegen degradatie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.