Gedreven Groningen frustreert pover PSV in titelstrijd

PSV heeft in de Euroborg forse averij opgelopen door met 3-0 te verliezen van FC Groningen. De Eindhovenaren speelden een zeer matige wedstrijd en kregen fors klop van De Trots van het Noorden, dat in Hyun-Jun Suk zijn goudhaantje had.

Ondanks een matige reeks van drie verliespartijen weigerde FC Groningen-coach Pieter Huistra zijn offensieve spelopvatting op te geven. Met David Texeira als diepe spits en kort daarachter Suk, Leandro Bacuna en Dusan Tadic mikte de oefenmeester op de aanvallende kracht van zijn elftal. Bij PSV kreeg Jeremain Lens de voorkeur boven de niet geheel fitte Zakaria Labyad.

De Brabanders hadden overduidelijk de pittige uitwedstrijd met Trabzonspor (2-1 winst) in de Europa League van donderdag in de benen. Vanaf het eerste fluitsignaal ontbrak het PSV aan agressie, creativiteit en daadkracht. Doordat FC Groningen, zeker in de beginfase, niet overliep van zelfvertrouwen ontstond een wat amechtig eerste half uur.

De kabbelende wedstrijd werd fors wakker geschud na een half uur. Suk combineerde slim met Petter Andersson die via een een-twee plots de Zuid-Koreaan vrij voor Andreas Isaksson bracht. Suk wachtte lang maar zijn inzet was hard genoeg om de score te openen. PSV probeerde als reactie wat meer met overtuiging naar voren te voetballen maar het leverde bitter weinig op.

Ook de dubbele wissel (Labyad voor Lens en Wilfred Bouma voor Jetro Willems) bij rust, leverde voor PSV-coach Fred Rutten niet het gewenste resultaat. Sterker nog: in de zesde minuut na de hervatting was het 2-0. Met enkele passes werd de PSV-defensie gekraakt. Tadic zette Bacuna vrij voor de keeper en de aanvallende middenvelder kon in grote vrijheid voor de tweede Groningse treffer zorgen.

Vijf minuten daarna was de wedstrijd beslist. Stanislav Manolev kreeg van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer zijn tweede gele kaart voor een vermeende schwalbe en moest vertrekken. PSV zette daarna nog wel druk, maar het was FC Groningen, dat geduldig op zijn kansen wachtte, dat het gevaarlijkst was.

Een kwartier voor tijd zorgde Suk op zeer fraaie wijze voor de 3-0. Labyad verspeelde knullig de bal en Teixeira kon op weg naar Isaksson. De PSV-goalie was echter tijdig, doch ver, zijn doel uit om de Uruguayaan te stuiten. De bal belandde bij Suk die met een fraaie boogbal het verlaten PSV-doel vond.

De drie doelpunten achterstand, de vermoeidheid en de nog slechts vijftien minuten resterende speeltijd zorgden ervoor dat PSV niet meer in staat was om een indrukwekkend slotoffensief eruit te gooien. FC Groningen vond het best en kon tegen de tien Brabanders relatief eenvoudig de bal rond spelen. De ploeg van Rutten liep forse schade op in de titelstrijd en de thuisploeg kan na een zwakke serie weer voorzichtig denken aan een fraai competitieslot. Foto: VI Images