'Gedisciplineerde kaartenpakker' De Jong op recordkoers

Reacties

Nigel de Jong is hard op weg een nieuw kaartenrecord neer te zetten in de Serie A. Na elf speelronden staat de teller van de Nederlander al op zeven gele prenten.

'Gedisciplineerde kaartenpakker' De Jong op recordkoers

Daarmee is De Jong met afstand koploper in het kaartenklassement van de Serie A. Ook in Europees verband staat er geen maat op De Jong. In de vijf grote competities (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje) pakte geen enkele speler zoveel kaarten als de ex-Ajacied, die zondag met AC Milan tegen Internazionale speelt. Vanwege de naweeën van de hamstringblessure, die hem de interlands van Oranje tegen Mexico en Letland kostte, begint De Jong in de derby waarschijnlijk wel op de bank.

Als De Jong zijn huidige gemiddelde volhoudt, komt hij dit seizoen uit op het waanzinnige aantal van 24 gele kaarten. Daarmee zou hij het huidige Italiaanse kaartenrecord met gemak overtreffen. Dat is in handen van Cagliari-icoon Daniele Conti, die in het seizoen 2012/13 zestienmaal geel en een keer rood pakte. De zoon van ex-international Bruno Conti is ook all-time recordhouder in de Serie A wat betreft kaarten. Hij kreeg er liefst 135. In de Serie B en Coppa Italia verzamelde hij er nog eens 43.

Persoonlijk record
De Jong gaat dit seizoen vrijwel zeker zijn persoonlijke record verbreken, want hij pakte in een jaargang nooit meer dan negen gele kaarten. Dat aantal bereikte hij in de seizoenen 2013/14 en 2011/12. In zijn hele carrière kreeg De Jong 95 kaarten, maar wat opvalt is dat is dat hij sinds 2006 (2x namens Hamburger SV) nooit van het veld werd gestuurd, ondanks geruchtmakende overtredingen zoals die op Xabi Alonso, Stuart Holden (foto onder) en Hatem Ben Arfa. Die laatste twee braken door toedoen van De Jong allebei hun been.

Naar aanleiding van die laatste charge werd De Jong door toenmalig bondscoach Bert van Marwijk zelfs even uit het Nederlands elftal geweerd. Van Marwijk noemde de middenvelder onder meer 'wild' en verweet hem 'onnodig de grenzen op te zoeken'. Toch mag De Jong gezien het feit dat hij al acht jaar geen rode kaart meer kreeg een gedisciplineerde kaartenpakker genoemd worden.

Bad boys
In de Premier League is Calum Chambers dit seizoen de minst gedisciplineerde speler met zes gele kaarten, in de Ligue 1 is Jerome Le Moigne van RC Lens de bad boy, met vier keer geel en een keer rood. In de Primera División is die twijfelachtige eer voor de Nederlandse Kaapverdiër Garry Mendes Rodrigues, die vijf keer geel en een keer rood kreeg. In de Bundesliga gaat het centrale verdedigingsduo van Bayer Leverkusen hand in hand. Tin Jedvaj en Emir Spahic kregen allebei vier keer geel en een keer rood.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.