Gedecimeerd PSV verliest bij Roda en grijpt naast koppositie

Na Ajax heeft ook PSV verzuimd te profiteren van het puntenverlies van koploper FC Twente. Bij Roda JC ging een tienkoppig PSV met 2-1 onderuit.

In de extra tijd kreeg PSV nog een extra domper te verwerken. Keeper Przemyslaw Tyton keerde een vrije trap en viel vervolgens bij het neerkomen op de metalen ligger van het doel, waarna hij per brancard het veld moest verlaten en naar een ziekenhuis werd vervoerd. Het leek al snel mee te vallen, maar Toivonen moest de wedstrijd afmaken als doelman.

PSV-trainer Phillip Cocu koos in Kerkrade voor het middenveld waarmee hij in Eindhoven Ajax met 4-0 aan de kant zette. Daardoor belandde miljoenenaankoop Adam Maher op de bank. Hij werd vervangen door Oscar Hiljemark, waardoor Ola Toivonen de enige aanvallende middenvelder was. Tim Matavz kreeg in de punt van de aanval de voorkeur boven Jürgen Locadia.

Roda begon fel aan het duel, maar toen de eerste storm ging liggen nam PSV direct de leiding. In de negende minuut combineerden Memphis Depay en Matavz (op de foto met Bart Biemans van Roda JC) door het hart van de Roda-defensie, waardoor de Sloveen vrij voor Roda-doelman Filip Kurto kwam. Met een bekeken stift passeerde hij de Poolse keeper.

Daarna ontstond een open wedstrijd, waarin beide ploegen goede mogelijkheden kregen. De goed keepende Tyton hield zijn ploeg enkele malen toen op de been. Aan de andere kant had Hiljemark de 2-0 kunnen maken, maar zijn inzet belandde op de buitenkant van de paal.

Na rust voerde Roda de druk op de PSV-defensie steeds verder op. Nadat Roda-trainer Ruud Brood na een uur pinchhitter Frank Demouge inbracht voor middenvelder Mitchell Donald, leek de gelijkmaker niet te kunnen uitblijven. In de 68ste minuut maakte Mark-Jan Fledderus deze treffer met een subtiele voetbeweging, nadat Hupperts drie PSV-verdedigers te slim af was geweest.

Schwalbe
Via invaller Florian Jozefzoon en Matavz kreeg PSV daarna goede kansen op een nieuwe voorsprong. Depay bracht zijn eigen ploeg echter extra in de problemen door een rode kaart te pakken. De excentrieke buitenspeler kreeg zijn eerste gele kaart voor een schwalbe en ging in de 72ste minuut op de voet van Hupperts staan, waardoor hij met rood kon inrukken (foto rechts).

Tegen een tienkoppig PSV rook Roda bloed en de thuisploeg ging op jacht naar een tweede treffer. Tien minuten voor tijd was Demouge dicht bij dit doelpunt, maar zijn kopbal belandde via de onderkant van de lat niet in het PSV-doel. Vijf minuten later was het wel raak. Krisztián Németh mocht van twintig meter afstand ongehinderd uithalen en zag zijn schot langs de verbouwereerde Tyton in het doel belanden.

Door de 2-1 nederlaag verzuimt PSV - net als Ajax zaterdagavond - de koppositie over te nemen van Twente. De club uit Eindhoven blijft vooralsnog op de derde plaats staan, terwijl Roda oprukt naar de negende positie.

PSV heeft zijn laatste vijf uitwedstrijden niet winnend weten af te sluiten. Alleen het openingsduel bij ADO den Haag (3-2 winst) leverde voor PSV in de Eredivisie een overwinning op buiten Eindhoven. De laatste overwinning van Roda op de Eindhovenaren in eigen huis was al enige tijd geleden. Op 28 januari 2007 zegevierden de Limburgers met 2-0 door goals van Jean-Paul Saeijs en Andres Oper.