Gastland Zuid-Afrika werkt aan WK-vorm tegen Guatemala

Zuid-Afrika had maandag in een oefenduel geen kind aan Guatamela: 5-0. De gastheer van het WK zag in het Peter Mokaba Stadion in Limpopa aanvoerder Aaron Mokoena zijn honderdste interland spelen.

Al na elf minuten kwam Bafana Bafana op voorsprong. Katlego Mphela toonde zich koel vanaf elf meter en schoot zijn strafschop binnen. Een kunstje dat de spits van Mamelodi Sundowns in de tweede helft nog eens zou herhalen.

Mphela mocht overigens arbiter Ibrahim Chaibou (Niger) zeer erkentelijk zijn voor de eerste penalty. De handsbal van Gustavo Cabrera was duidelijk buiten het zestienmetergebied. Met zijn twee treffers voerde Mphela zijn totaal aantal doelpunten voor de nationale ploeg op tot vijftien.

Reneilwe Letsholonyane (Kaiser Chiefs) tekende middels een volley nog voor rust voor de tweede Zuid-Afrikaanse treffer. Vlak na rust zorgde Surprise Moriri (Mamelodi Sundowns) voor de 3-0. Even later kende de scheidsrechter van dienst ook de gasten een strafschop toe. Maar dit buitenkansje was niet aan Guillermo Ramirez besteed.

In het vervolg liep Zuid-Afrika via de eerder gememoreerde strafschop van Mphela uit naar 4-0. Het slotakkoord was voor Bernard Parker (foto). De middenvelder annex aanvaller van FC Twente besloot een solo met een ziedend afstandsschot dat in de kruising belandde.