Galatasaray en Sneijder plaatsen zich in enerverend duel

Galatasaray heeft zich dankzij een spectaculaire 3-2 zege op bezoek bij Schalke 04 geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Met Wesley Sneijder in de gelederen deed de Turkse grootmacht het zodoende beter dan in het heenduel, dat in Istanbul in 1-1 eindigde.

Galatasaray en Sneijder plaatsen zich in enerverend duel

Sneijder startte in Gelsenkirchen in de rug van de twee spitsen Didier Drogba en Burak Yilmaz. Het drietal had niet lang nodig om gevaarlijk te worden. Drogba zorgde voor een waarschuwingsschot. Waar die poging nog voorlangs ging moest doelman Timo Hildebrand even later aan de bak om de Ivoriaan van scoren af te houden, zoals hij ook bij een goede kans voor Selçuk Inan reddend optrad.

Waar het overwicht in de beginfase voor de Turken was, kwam Schalke volledig tegen de verhouding in op voorsprong. Na een scrimmage, die ontstond uit een corner, viel de bal voor de voeten van Roman Neustädter. Hij zorgde vervolgens voor 1-0 op het scorebord van de Veltins Arena, waar de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar toeschouwer was.

Nadat Sneijder met een geplaatst schot al zeer dicht bij de gelijkmaker was, viel die goal uiteindelijk twintig minuten na het openingsdoelpunt. Hamit Altintop zorgde met een enorme knal voor de 1-1. Hij liet een bal zwanger van effect van zijn voet vertrekken en zag hoe zijn inzet via de binnenkant van de paal Hildebrand kansloos liet. Nog was het met het spektakel in het eerste bedrijf niet gedaan. Slordig balverlies van Neustädter en een goede sliding van Albert Riera deden in de 43ste minuut immers de bal bij Yilmaz belanden.

Hij mocht alleen op het Schalke-doel afgaan en kon mede dankzij halfslachtig ingrijpen van Hildebrand zijn achtste Champions League-treffer van dit seizoen laten aantekenen. Daarmee deelt de Turkse spits niet alleen de bovenste positie op de topschutterslijst met Cristiano Ronaldo (Real Madrid), maar nam hij ook liefst acht van de elf goals van Galatasaray in het miljoenenbal voor zijn rekening.

Ook na de rust volgde een ware kansenregen. Beide doelmannen waren daarbij belangrijk voor hun ploeg. Hildebrand hield Yilmaz van een tweede treffer af en Fernando Muslera stond succes voor de vervanger van Huntelaar, de Fin Teemu Pukki, in de weg. De 2-2 kwam er uiteindelijk toch. Muslera zag eerst de bal boven zich tegen de lat verdwijnen, maar moest dertig seconden later alsnog capituleren. Na goed doorgaan van Pukki stelde Atsuto Uchida zijn collega Michel Bastos in staat eenvoudig de gelijkmaker binnen te schieten: 2-2.

Na de gelijkmaker kreeg zowel Sneijder als invaller Nordin Amrabat de kans op een derde Turkse goal, maar bleef die nekslag nog uit. Ondanks verwoede pogingen leverde het slotoffensief van Schalke mede door goed keeperswerk van Muslera geen treffer meer op. In de slotminuut counterde Galatasaray alsnog naar de 2-3. Invaller Umut Bulut zorgde voor verlossing door in twee instanties Hildebrand te passeren.

Zodoende mag Sneijder, die in de slotfase werd gewisseld, zich met Galatasaray opmaken voor de kwartfinales en zijn de druiven voor Schalke zuur. Vrijdag hoort Galatasaray tijdens de loting wie in de volgende ronde de opponent zal zijn.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen