Fulham: historische club met grote toekomst

Fulham moet binnen enkele jaren tot de vijf beste clubs van Engeland behoren. Met deze doelstelling runt Mohamed Al Fayed the Fulham Football Club, de oudste club van Londen die afgelopen seizoen op overtuigende wijze promoveerde naar het Premiership. Een terugkeer, nadat de ploeg in 1969 degradeerde uit de hoogste Engelse divisie. Coach Jean Tigana viert de promotie"

data-height="230" data-width="250" data-align="clear" data-caption="Coach Jean Tigana viert de promotie" src="http://www.vi.nl/upload/c2c82e4b-fe55-48c3-ae61-8da0f93cf7bb_image447523213275179599.jpg" /> Al Fayed is sinds 1997 voorzitter van Fulham, vlak nadat de ploeg voor het eerst sinds vijftien jaar promoveerde van de Third naar de Second Division. De Egyptische miljardair kocht een meerderheid van de aandelen, werd voorzitter en stelde een vijfjarenplan op en beloofde liefst honderd miljoen pond (350 miljoen gulden) in de club te investeren. Zijn volgende actie was het aantrekken van een enthousiaste en gerespecteerde coach, die de weg omhoog moest inslaan: Kevin Keegan. Dat lukte King Kev. Hij promoveerde met Fulham naar de First Division, maar investeerde liefst veertig miljoen gulden, tot hij in november 1999 vertrok om bondscoach van Engeland te worden.

Al Fayed zocht een nieuwe topcoach en vond die in Jean Tigana. De Fransman behaalde als trainer zijn grootste succes door met AS Monaco in 1997 de landstitel te veroveren, en kreeg tijdens zijn aantreden in juli 2000 als opdracht om binnen twee jaar met Fulham in het Premiership te spelen. Ondanks de miljoenen van Al Fayed, kocht Tigana slechts enkele spelers (voor weinig geld) om het niveau van zijn selectie op te krikken. Zoals het Franse talent Louis Saha (afgelopen seizoen topscorer van de First Division), de eveneens jonge Portugese international Luis Boa Morte (ex-Arsenal), de Deen Peter Møller (ex-PSV) en routinier John Collins. <i>Topscorer Louis Saha</i> Al Fayed bouwt niet alleen aan een nieuwe ploeg, hij wil van Fulham het Manchester United van zuid Engeland maken. Zo verlaat Fulham over twee jaar het oude Craven Cottage voor een modern stadion, waarin circa 40.000 toeschouwers kunnen. 'Topfaciliteiten maken deel uit van mijn visie op Fulham. Ik wil met mijn team de beste voetballers hiernaartoe halen én Europees voetbal spelen. Voor beide doelen is een nieuw stadion onontbeerlijk.

Ondanks dat Al Fayed 'slechts' de helft van zijn honderd miljoen pond had besteed, bleef een invasie aan nieuwe spelers uit. Pas in de laatste week trok Tigana drie nieuwe spelers aan: de 17-jarige jeugdinternational Sean Doherty, het Franse talent Steed Malbranque (Olympique Lyon) en Edwin van der Sar.

'We zijn erg blij met Edwin. Hij heeft zichzelf bewezen op het hoogste niveau, zowel in competitie- als in internationaal verband. Wij geloven dat hij een zeer grote aanwinst is voor onze club.' Nederlands beste doelman liet zich onder meer lokken door de mooie toekomstplannen van de club. Van der Sar: 'De plannen die Fulham me voorlegde waren indrukwekkend en ik ben zeer gecharmeerd van de ambitie van deze club.'

Niet alleen Van der Sar gelooft in de toekomst van Fulham. De terugkeer in het Premiership wordt door velen met grote belangstelling gevolgd. Ook de Engelse bookmakers zijn beducht. Zij plaatsten the Cottagers op de zevende plaats van hun ranglijst voor komend seizoen. Na de toppers Manchester United, Arsenal, Liverpool, Leeds United en Chelsea, vormt Fulham met Tottenham Hotspur the best of the rest.

Bekijk hier al onze video's